Ramazan

Islamski sportisti poste posle Igara

Ostali sportovi

Autor:

Na Olimpijskim igrama očekuje se oko 3.500 sportista islamske vere, a oni navode da će nastaviti sa svakodnevnim režimom ishrane

Olimpijski krugovi

Sportisti islamske veropispovesti nalaze se, uoči Igara u Londonu, pred dilemom olimpijskih razmera, da li da poste tokom praznika Ramazana ili da uzdržavanje od jela i pića sačeka završetak najvažnijeg takmičenja, prenosi AP.

Tokom praznika Ramazana, koji je počeo danas i traje 30 dana, muslimanski vernici su dužni da se uzdržavaju od jela i pića od zore do sumraka.

Taj post, tokom dugih letnjih dana u Londonu, može da traje i do 18 sati, što većina muslimanskih sportista smatra nemogućim ukoliko žele da ostvare vrhunske rezultate. Na Olimpijskim igrama očekuje se oko 3.500 sportista islamske vere, a oni navode da će nastaviti sa svakodnevnim režimom ishrane.

"Ne mogu da postim, jer su mi potrebne sve namirnice, proteini, ugljeni hidrati i minerali", rekao je egipatski kajakaš Mustafa Saied.To ću učiniti posle Ramazana i Alah će to prihvatiti jer je bilo važnih razloga zašto nisam postio kada treba, dodao je Saied.

Neki od sportista su odlučili da dane posta koji neće poštovati kompenzuju dobrotvornim radom ili donacijama siromašnima.

Egipatski Visoki islamski savet doneo je verski edikt kojim je odlučeno da se od egipatskih olimpijaca ne zahteva post tokom treninga i takmičenja.Tokom Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine Ramazan je takođe "pao" sredinom jula, a jedan od sportista iz Tanzanije, Sulejman Niambui, je postio i takmičio se. On je tada osvojio srebrnu medalju na u trci na 5.000 metara.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Mi nismo kultura u kojoj će političar pasti zbog seks-afere, kao što je slučaj u nekim evropskim zemljama Dobrivoje Radovanović kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!