Dejan Backović ponovo na saslušanju

ISTRAGA: Direktor SPS znao za pljačku Galenike!

Crna Hronika

Autor:

Istražitelji ispitivali uhapšene da li znaju da je visoki funkcioner SPS, otkako je došao na mesto predsednika UO, kupovao kuće

Dejan Backović,

Policija proverava ulogu Dejana Backovića

BEOGRAD - Neće biti zaštićenih.
Dejan Backović, direktor SPS i predsednik Upravnog odbora „Galenike“, uskoro bi mogao da se nađe pod lupom istražnih organa zbog sumnje da je bio upoznat sa zloupotrebama u ovom državnom preduzeću! Kako Kurir saznaje, tokom saslušanja osmoro osumnjičenih, koji su se u subotu našli iza rešetaka, pominjano je i njegovo ime.

Već davao iskaz

- Osumnjičeni su pominjali Backovića u svojim iskazima, ali je i tužilaštvo imalo pitanja o njegovoj ulozi u donošenju odluka koje su išle na štetu nekadašnjeg farmaceutskog giganta. Istražitelje je, takođe, interesovalo i da li ostali osumnjičeni imaju saznanja o tome da je visoki funkcioner SPS, otkako je došao na mesto predsednika Upravnog odbora, kupovao kuće ili stanove - kaže izvor Kurira iz istrage i podseća da je Backović zbog afere „Galenika“ početkom godine već dao iskaz u policiji.

U „Galenici“ od 2011.

Dejan Backović preuzeo je vođenje fabrike sredinom 2011, pošto je smenjen dotadašnji direktor Nenad Ognjenović, koji je uhapšen u subotu. Krivičnom prijavom osumnjičenima se na teret stavlja da su u toku 2008. i 2009. godine prilikom uvoza sirovina za potrebe „Galenike“, nabavke skulptura i prodaje lekova oštetili „Galeniku“ za 12 miliona eva.

- Hapšenjem osmoro osumnjičenih nije stavljena tačka na taj slučaj. Zapravo, obuhvaćene su samo dve godine poslovanja, dok je od 2009. istraga i dalje u toku - kaže izvor iz istrage.

I tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da posao tužilaštva vezan za „Galeniku“ još nije završen, jer se procenjuje da su ukupni gubici kompanije veći od 100 miliona evra.

U pritvoru... Nenad Ognjenović jedan od osmoro uhapšenih zoom U pritvoru... Nenad Ognjenović jedan od osmoro uhapšenih

Ko je Dejan Backović

Dejan Backović rođen je 1975. godine u Nikšiću. U njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu SPS navodi se da je diplomirani politikolog, kao i da je od 1999. do 2002. bio savetnik u više privrednih subjekata. Bio je član Upravnog odbora Privredne banke AD Pančevo, a od aprila 2006. godine je na funkciji direktora stručne službe Glavnog odbora SPS. Istovremeno je i predsednik Upravnog odbora „Galenike“.

Određen pritvor

Nenadu Ognjenoviću i još šestorici njegovih saradnika Specijalni sud u Beogradu odredio je juče pritvor od mesec dana. Pravo da se brani sa slobode dobio je sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Ko je dosad osumnjičen

♦ Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor „Galenike“
♦ Dragoljub Vučićević, direktor „Velefarma“
♦ Miodrag Jeremić, vlasnik livnice „Jeremić“
♦ Goran Orlić, zamenik generalnog direktora „Galenike“
♦ Dragan Pavlović, vlasnik radnje „Pavlović“
♦ Željko Jovović, privredno društvo „Farmanari“
♦ Ljubica Prica, privredno društvo „Unihemikom“
♦ Milan Vladović, privredno društvo „Trošped trans“
♦ Željko Birmančević, sudski veštak

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Svi potencijali Policijske uprave Novi Sad angažovani su na pronalaženju počinilaca Siniša Radaković, načelnik PU Novi Sad

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!