Prikaži najnovije vesti
JRB, Agencija za privatizaciju, Milan Mijailović, Jugoslovensko rečno brodarstvo

Istraga u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu

Društvo 31

BEOGRAD - Ko upravlja ovim brodom?! U Jugoslovensko rečno brodarstvo biće uvedene prinudne mere zbog malverzacija rukovodstva, saznaje Kurir! Istraga MUP o

BEOGRAD - Ko upravlja ovim brodom?! U Jugoslovensko rečno brodarstvo biće uvedene prinudne mere zbog malverzacija rukovodstva, saznaje Kurir! Istraga MUP o mahinacijama rukovodstva je u toku.

Naime, kako je Kurir saznao, sindikati u ovoj firmi obratili su se nedavno Agenciji za privatizaciju i istakli da se u JRB arči imovina, da se dešavaju brojne malverzacije, kriminal i slično. Agencija je brzo reagovala i pre nekoliko dana zatražila uvođenje privremenih mera u JRB, i to od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Zatražena je i hitna smena sadašnjeg generalnog direktora JRB Milana Mijailovića.

- Tačno je da su sindikati ukazali na brojne mahinacije. Agencija je o tome obavestila nadležne istražne organe, MUP i tužilaštvo. Istraga se trenutno vodi i, ako se dokažu tvrdnje sindikata, direktor će biti smenjen. Ministarstvo ekonomije ne može da ga smeni, ali će uputiti zahtev Vladi Srbije za njegovo razrešenje. Budite ubeđeni da će odgovarati za svaki dinar - rekli su nam u ovom ministarstvu.

Šta se dešava u ovom preduzeću Kurir je pokušao da sazna i od radnika. Tomislav Savović, koji je do nedavno radio u ovoj firmi, kaže da rukovodstvo u poslednjih pet godina nije prijavilo brojne velike krađe nafte i druge robe sa brodova, čime je pričinjena šteta veća od milion evra.

- Nedavno je ukradeno 25 tona nafte i ništa nije prijavljeno policiji. Do sada je ukradeno i na hiljade džakova đubriva. Sve to Upravni odbor otpisuje kao gubitak - ističe inženjer Tomislav Savović, radnik JRB u penziji, dodajući da je, otkad je Mijailović došao na čelo firme, vrednost JRB umanjena tri puta, sa 60 na 20 miliona evra. Na spisku malverzacija koje radnici stavljaju na teret Mijailoviću nalazi se pogađanje poslova sa privatnim preduzećima, direktnim pogodbama. Na primer, prema podacima kojima raspolaže Savović, preko privatnog posrednika direktno je ugovorio remont broda “Zemun” u Slovačkoj, za oko 800.000 evra, a to je, tvrdi Savović, previše za taj posao. Za taj novac, kako kaže, mogu da se kupe tri ispravna broda.

- Prošle godine Mijailović je angažovao privatnu firmu za intelektualne usluge i za to im je isplatio oko 80.000 evra. Taj ugovor i dalje je na snazi. Pre mesec dana angažovao je i savetnika, kome je već uplaćeno 20.000 evra. On ga savetuje da rasproda svu imovinu JRB i da otpusti što više radnika - navodi Savović, i ističe da generalni godinama odbija da isplati zaostale plate za 200 lađara.

 

Neće telefonom
Milana Mijailovića pozvali smo juče pre podne da odgovori na optužbe koje radnici iznose na njegov račun. On je odbio da razgovara, sa obrazloženjem da mora prvo da se konsultuje sa svojim pravnikom, nakon čega je rekao da ga pozovemo u 14.30 časova. Kada smo ga drugi put pozvali, rekao je da ne želi da razgovara putem telefona, nego da naša ekipa dođe u ponedeljak kod njega u JRB, gde će odgovoriti na naša pitanja.

Brojke:

200 plovila broji rečna flota
25 brodova poseduje JRB
6.500 kvadrata ima poslovna zgrada u ulici Kneza Miloša
49.000 kvadrata građevinskog zemljišta na Novom Beogradu

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 2 komentara