IVANIĆ: Predsedništvo nije ni pitano da li da vojska BiH učestvuje u snimanju filma o Gotovini
Foto: Anadolija

Sramotna odluka

IVANIĆ: Predsedništvo nije ni pitano da li da vojska BiH učestvuje u snimanju filma o Gotovini

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da Predsedništvo BiH nije donelo odluku da se resursi Oružanih snaga BiH koriste za snimanje filma o hrvatskom generalu Anti Gotovini.

"Predsedništvo BiH nije raspravljalo o tome niti je donelo odluku. Ministarstvo odbrane je o tome odlučivalo. Možete pretpostaviti da nisam oduševljen činjenicom da se snima film o Gotovini, ali to je pitanje za Ministarstvo odbrane BiH", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Zamenik ministra odbrane Boris Jerinić (SDS) ranije je potvrdio da su ministarska odbrane Marina Pendeš (HDZ BiH) i načelnik Oružanih snaga BiH Ante Jelača odobrili korišćenje vojne opreme Oružanih snaga BiH za snimanje filma "General" o hrvatskom generalu Anti Gotovini.

"Bio sam protiv, ali su odluku doneli ministarka i načelnik Oružanih snaga BiH", kazao je Jerinić. On je ocenio da je to sramotan potez, navodeći da Ministarstvo odbrane BiH "pomaže snimanje filma o ratnom zločincu koji je sa svojom vojskom proterao 200 hiljada Srba iz zapadnokrajiških opština".

Ministarstvo odbrane BiH je za snimanje filma, čiji se jedan deo snima na području Livna, ustupilo topove i kamione Oružanih snaga BiH.

Hrvatska vojska i policija prognala je 220.000 Srba u akciji Oluja (Foto: Printscreen YouTube)
Hrvatska vojska i policija prognala je 220.000 Srba u akciji Oluja (Foto: Printscreen YouTube)

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, ali ga je Apelaciono veće oslobodilo krivice po svim tačkama optužnice. Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u Oluji, od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece. U toj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji sa prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 06.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja