SNS: Izgradićemo metro, mi ispunjavamo obećanja!
Foto: Kurir printscreen

BEOGRAD

SNS: Izgradićemo metro, mi ispunjavamo obećanja!

Izbori 2018. -

Metro nije samo beogradski već i nacionalni projekat, važan za čitavu Srbiju jer će podići građevinsku industriju čitave zemlje, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Metro je decenijski beogradski san, kao što je bilo spuštanje Beograda na reke, uređenje centra grada, pešačke, zone, uređenje Prokopa što je obećavano desetinama godina i nije bilo gradske vlasti koja to nije pokušavala da reši, rekao je Vesić i dodao da će izgradnja beogradskog metroa početi 2020. godine.

Vesić je kazao da je razlika između naprednjaka i drugih što oni obećanja ispunjavaju.

On je istakao da se to može videti na primeru Beograda na vodi kada su se pre četiri godine smejali Aleksandru Vučiću kada je govorio da će se izgraditi ovaj projekat.

"Ne samo da smo uspeli da očistimo preko sto hektara najboljeg zemljišta na teritoriji grada već tamo niču zgrade. Uspeli smo da ostvarimo jedan od snova Beograđana koji postoji još od kneza Miloša, spuštanje Beograda na reke" rekao je Vesić.

On je podsetio da će izgradnja beogradskog metroa početi 2020. godine, a prva linija krenuti krajem 2021. godine.

"Do tada radimo studiju opravdanosti, za šta je rok devet meseci. Posle toga se radi studija izvodljivosti sa idejnim projektom i projektom za građevinsku dozvolu. Kada to bude završeno raspisaćemo tender, izabrati izvođača i početi da gradimo metro. To je realan plan", istakao je Vesić.

Prva faza izgradnje metroa će, kaže koštati između 1,8 i 2,2 milijarde evra.

"Nije moguće izgraditi metro bez saradnje Vlade Republike Srbije, predsednika Republike i Grada Beograda. Metro nije samo beogradski projekat, to je nacionalni projekat važan za čitavu Srbiju jer će podići građevinsku industriju čitave zemlje", istakao je Vesić.

Kako je rekao, svi koji pričaju da mogu da izgrade metro bez saradnje sa vladom naprosto "lažu građane".

"Dragan Đilas je bio na vlasti i ne da nije izgradio metro nego je više puta lažno obećavao da će ga izgraditi", naveo je on.

Podsetio je na izjavu Đilasa iz 2008. godine da će 2009. početi izgradnja metroa, pa 2011. najavio početak radova za 2012. godinu.

"To jasno pokazuje razliku između nas i njih, mi ostvarujemo snove jer smo realni i znamo šta je Beograđanima potrebno. To je ono iza čega SNS stoji, ono što možemo da obećamo i što je realno. Sve ostalo su samo prazna obećanja", kazao je Vesić gostujući na TV Pink

Istakao je da je ovo veliki projekat i da se njegovi rezultati ne mogu videti brzo pa stoga i nema veze sa kampanjom za beogradske izbore dodavši da su priče oko linija metroa postale političke priče.

On je naglasio da pitanje kuda će ići linija metroa nije posao za političare, odluku o tome donose stručnjaci.

"Tako je Đilas donosio odluke van struke pa je uzeo ponudu o rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra koja je za 600 miliona dinara bila viša od najniže ponude. Metro nije politička odluka, političari su tu da saslušaju stručnjake i obezbede novac. Novac može da obezbedi samo naša vlada odnosno SNS", rekao je Vesić.

Kaže da je ova vlast dovela taj projekat do završne faze jer ga radim ozbiljno a ne marketinški kao Đilas, te da sarađuje sa Vladom Srbije i predsednikom Republike.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track