IZBORI U MAKEDONIJI: I dve albanske stranke najavile bojkot
Foto: AP

Bez kandidata

IZBORI U MAKEDONIJI: I dve albanske stranke najavile bojkot

Severna Makedonija -

Dve albanske stranke u Makedoniji najavile su danas da će se pridružiti bojkotu parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun u znak protesta protiv "kontrole vladajuće stranke nad državnim organima i medijima" čime su pojačali sumnju da će izbori biti održani.

Albanska Demokratska unija za integraciju, partner u koalicionoj vladi, izjasnila se da "neće prijaviti kandidata do kraja roka", prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li će DUI predložiti svog kandidata, portparol Bujar Osmani je poslao poruku - "odgovor je ne". Opoziciona Demokratska partija Albanaca je potvrdila ranije izjave da "uslovi za fer i demokratske izbore 5. juna nisu ispunjeni, i da zato neće učestvovati na njima".

Opoziciona Socijaldemokratska stranka je već potvrdila da će bojkotovati izbore dok "ne bude omogućeno slobodno i fer glasanje". Stranke zahtevaju da birački spiskovi budu dostupni na vreme, da mediji budu oslobođeni od uticaja vlasti, i da se spreči upotreba državnih organa od strane vladajuće stranke.

Predsednik Đorde Ivanov je pomilovao 56 funkcionera koji su osumnjičeni za učešće u skandalu o prisluškivanju uprkos uličnim protestima i međunarodnim pozivima da povuče pomilovanja, piše Rojers.

Predstavnici vladajuće stranke VMRO-DPMNE kažu da će nastaviti sa pripremama za izbore uprkos najavama bojkota. Makedonija je u previranju od februara prošle godine, kada je opozicija optužila tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog i šefa njegove kontraobaveštajne službe za prisluškivanje više 20.000 ljudi u Makedoniji, podseća Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track