Proslava jubileja Milanski edikt

IZLOŽBA U VIMINACIJUMU: Rađanje hrišćanstva u Srbiji

Pop kultura

Autor:

Izložba u Viminacijumu trajaće do 18. juna, dok 4. jula putuje u Beograd, a 19. septembra biće svečano otvaranje u galeriji „Filip Moris" u Nišu

viminaciju

U okviru Državnog programa proslave jubileja „Milanski edikt 313 - 2013, Srbija", od 19. maja u Rimskoj vili arheološkog nalazišta Viminacijum, biće otvorena izložba Narodnog muzeja „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije".

Izložba obuhvata nekoliko dela od izuzetnog značaja koja pripadaju svetskoj kulturnoj baštini, od kojih je zasigurno najpoznatija glava cara Konstantina, rađena u bronzi, nađena 1900. godine u Nišu.

"Konstantinova glava" ustupana je za mnogobrojne velike svetske izložbe koje su organizovane povodom jubileja njegovog dolaska na vlast, u Riminiju, Triru, Milanu...

Pored portreta cara Konstantina, tu su su još i portret imperatora Galerija pronađenog u Gamzigradu, carskoj rezidenciji Feliks Romulijana, srebrni tanjiri koji slave desetogodišnjicu vlasti cara Licinija...

Izloženi predmeti zahtevaju posebne uslove koji će morati da budu obezbeđeni za sve vreme trajanja izložbe. Radi se o specifičnim mikroklimatskim uslovima, koji podrazumevaju temperaturu od 18 do 22 stepena i vlažnost vazduha od 50 procenata.

"Kolekcija koja će biti prikazana, uklapa se u porodicu velikih muzejskih kolekcija koje se čuvaju u najpoznatijim svetskim muzejima- Kapitolinskom muzeju Rimu, u Luvru, Umetničko istorijskom muzeju u Beču, Britanskom muzeju u Londonu... -  kaže Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja i dodaje:

"Imajući u vidu da su mnogobrojni carevi, koji su vladali u periodu od sredine trećeg do sredine četvrtog veka rođeni i boravili na teritoriji današnje Srbije, arheološki predmeti otkriveni na našim prostorima ostaju nezaobilazno svedočanstvo za istoriju kasnoantičkog perioda u celom Rimskom carstvu- naglašava direktorka Narodnog muzeja.

Izložba u Viminacijumu trajaće do 18. juna, dok 4. jula putuje u Beograd, a 19. septembra biće svečano otvaranje u galeriji „Filip Moris" u Nišu.

Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor kojim kopredsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej doneli su odluku da 2013. godina bude godina svehrišćanske radosti, kada se u Srbiji nizom duhovnih i svetovnih događaja i manifestacija, obeležava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta svehrišćanskog značaja koji je dozvolio „da svako veruje kako mu srce hoće". 

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde