Porez

Izmirivanje obaveza uslov za otpis kamata

Biznis

Autor:

Sticanje uslova za poresku amnestiju u skladu sa zakonom trajaće samo do 31. januara 2013 godine. Posle toga ovi uslovi više neće važiti

porez, bogati, tajkuni, ekonomista, miroslav zdravković,

BEOGRAD - Privrednici i građani koji zaključno sa 31. oktobrom prošle godine imaju poreska dugovanja mogu steći uslov na otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga, ali tu šansu imaju samo do kraja januara.

Uslov za tu poresku olakšicu se stiče izmirivanjem tekućih poreskih obaveza koje dospevaju u novembru, decembru 2012. godine i januaru 2013. godine, i to najkasnije do 31. januara ove godine, predviđeno je Zakonom o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga.

Svi poreski obveznici koji zaključno sa 31. oktobrom prošle godine imaju poreski dug i koji nadalje budu redovno plaćali tekuće obaveze, od početka godine stiču pravo na otpis kamate, zamrzavanje poreskog duga, kao i na odloženo plaćanje glavnog poreskog duga od 2014/2015 godine na 24 mesečne rate bez sredstava obezbeđenja.

Sticanje uslova za poresku amnestiju u skladu sa zakonom trajaće samo do 31. januara 2013 godine. Posle toga ovi uslovi više neće važiti.

Zakon predstavlja podsticaj za što ranije plaćanje glavnog duga i istovremeno za redovno plaćanje tekućih obaveza.

Zakon je predvideo da se malom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpiše 50 odsto kamate po isteku 2013. godine, a preostala kamata po isteku 2014. godine, kada stiče i pravo da glavni poreski dug plati u 24 rate.

Velikom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpisaće se 50 odsto kamate po isteku prvog polugodišta 2013. godine, a preostala kamata po isteku drugog polugodišta 2013. godine, kada stiče i pravo na plaćanje glavnog duga u 24 rate.

I za vreme plaćanja glavnog poreskog duga na rate poreski obveznik je takođe dužan da redovno plaća tekuće obaveze.

Bitno je napomenuti da se u oba slučaja otpisuju i svi neplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Za privrednike i građane, postoji jos jedna opcija - svi koji mogu odmah da plate glavni poreski dug, otpisaće se sve zatezne kamate i dug za doprinose za zdravstveno osiguranje.

Takođe, omogućeno je odredbama zakona i da lokalne samouprave, ako žele, hitno donesu odluke da omoguće ovu uslovnu poresku amnestiju i građanima omoguće isti ovaj tretman za dugovanja na porez za imovinu i druge lokalne takse.

Ovaj Zakon se odnosi na - javne prihode koje utvrđuje, kontroliše i naplaćuje Poreska uprava kao što su porez na dohodak građana, porez na dobit pravnih lica, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na registrovano oružje, doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti, PDV, akcize...

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!