Prikaži najnovije vesti
Stara Planina, ZAJEČAR, zabrđe

Izumiru sela na Staroj planini

Srbija 35

ZAJEČAR - Na Staroj planini već godinama ne može da se čuje plač beba. Dok na Jabučkom ravništu niče mondensko skijalište

ZAJEČAR - Na Staroj planini već godinama ne može da se čuje plač beba.
Dok na Jabučkom ravništu niče mondensko skijalište, u gotovo svim delovima ove planinske lepotice život se gasi jer nestaju čitava naselja.

U Zabrđu je prošle školske godine samo jedno dete pohađalo nastavu. U drugoj mikroregiji Gornji Visak u dva naselja Baljev Dol i Braćevci žive samo četiri starca. U mikroregiji Zaglavak u dva naselja više nema stanovnika.

Ovim fenomenom već deset godina bavi se magistar turizma Miodrag Velojić iz Zaječara, koji je sa koleginicom magistrom demografije Olicom Radovanović izdao treću knjigu u ediciji „Stanovništvo stare planine“, ovoga puta o mikroregiji Zabrđu.

- Cilj naših istraživanja je da na početku 21. veka zabeležimo stanje u naseljima na Staroj planini, koje je, što se tiče demografije, iz godine u godinu sve gore. Kojom se to brzinom dešava najbolje govori podatak da je u mikroregiji Zabrđa, koja se nalazi u zapadnom delu ove planine i koja se prostire na 129 kvadratnih kilometara, 1910. godine živelo 4.000 ljudi. Marta ove godine bilo ih je 405 u 55 kuća u devet naselja. Do ovog momenta manje ih je za još 20 odsto, znači ostalo je negde oko 300 žitelja - kaže magistar Velojić, koji trenutno priprema doktorsku disertaciju na temu nestanka stanovništva na Staroj planini.

Preostalo stanovništvo na Staroj planini, uglavnom staračko, veoma se malo bavi poljoprivredom i stočarstvom. Uglavnom preživljava od penzija. Od nekadašnjih desetina hiljada ovaca na pašnjacima Zabrđa krajem 20. veka ostalo je svega 3.500 grla. Promocija knjige „Stanovništvo stare planine - Zabrđe“ zakazana je za sutra u 19 sati u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu.  
 

Grci držali fabriku kačkavalja

Stanovništvo Zabrđa se u dugoj istoriji naseljavanja i boravka uglavnom bavilo stočarstvom i poljoprivredom. I ne samo ova makroregija već čitava Stara planina bila je poznata po ovčarstvu. Livade Stare planine od ranog jutra bile su prekrivene belim stadima ovaca. Gorštaci sa Stare planine izvozili su kačkavalj u Grčku.
Grci su pre Drugog svetskog rata u blizini današnjeg ski-centra imali fabriku za proizvodnju kačkavalja i radili su na opismenjavanju stanovništva ovog dela Srbije. Od ovčjeg mleka pravljeni su sir, maslo i vurda. U periodu između 1900. i 1910. godine samo u Zabrđu godišnje se proizvodilo oko 50.000 kilograma kačkavalja, 6.000 kilograma masla i 8.000 kilograma vurde. Sa iseljavanjem stanovništva gotovo da se ugasilo stočarstvo.
 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 6 komentara