JANŠA PROTIV BURKI: Slovenački političar traži zakonsku zabranu muslimanskih obeležja
Foto: AP

Pooštravanje situacije

JANŠA PROTIV BURKI: Slovenački političar traži zakonsku zabranu muslimanskih obeležja

Region -
Vodeća slovenačka opoziciona stranka bivšeg premijera Janeza Janše predložila je izmene zakona kojima bi se u Sloveniji preventivno zabranilo nošenje burke i nikaba ali i pooštrila politika azila kako bi se sprečilo stvaranje paralelnih i izolovanih muslimanskih četvrti

Izmene zakona o javnom redu i miru obrazložili su na konferenciji za novinare u Ljubljani Janša i bivši ministar unutarašnjih poslova Vinko Gorenjak kao preventivnu meru pred mogućim dolaskom većeg broja muslimanskih izbeglica.

Razlozi za izmene su zaštita slovenačkog kulturnog identiteta i sigurnost u slučaju dolaska muslimanskih izbeglica čije žene prekrivaju lice, rekao je Janša.U Sloveniji živi 50.000 muslimana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, kod kojih prekrivanje ženskog lica nije uobičajno, a vrlo su retke i muslimanke koje nose hidžab, tradicionalnu široku odeću koja uključuje i pokrivanje kose i ušiju tradicionalnom muslimanskom maramom.

Foto AP
Foto AP

Malobrojne muslimanke iz Slovenije novijih generacija počele su kosu pokrivati maramom kako bi istakle svoj identitet, ali se žale na nerazumevanje slovenačke sredine i poslodavaca koji im to brane dok su na poslu. Janša je predloge zakonskih izmena obrazložio terorističkom opasnošću u Evropi i zaštitom slovenačkog kulturnog identiteta.

Podsetio je da je burka već pet godina zabranjena u Francuskoj, gde kao i u Belgiji nastaju izolovani muslimanski kvartovi. Opozicioni čelnik u nedelju je boravio u Minhenu na kongresu bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na kojem je bivši bavarski premijer Edmund Stoiber rekao da burka nema ništa s nemačkim tipom otvorenog društva i da bi je trebalo zabraniti.

Janšina stranka predložila je i izmene zakona o azilu kojim bi se pooštrili ionako strogi propisi za davanje azila u Sloveniji, upozorivši da u tom smislu vlada premijera Mire Cerara deluje presporo, a i inače sa zakašnjenjem reaguje na opasnosti izbegličkog talasa i terorističkih prijetnji.

(net.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track