Prikaži najnovije vesti

JAPANAC IZ BOSNE

Crna Hronika 29

BEOGRAD - Nekadašnji član „surčinsko-zemunskog klana“ Vladimir Jovanović (40), zvani Vlada Japanac, pušten je iz zatvora u Zenici samo mesec dana posle hapšenja po međunarodnoj poternici, saznaje

BEOGRAD - Nekadašnji član „surčinsko-zemunskog klana“ Vladimir Jovanović (40), zvani Vlada Japanac, pušten je iz zatvora u Zenici samo mesec dana posle hapšenja po međunarodnoj poternici, saznaje Kurir. Iako je prilikom hapšenja na prelazu Šepak, između Bosne i Srbije, kod Jovanovića pronađena lična karta s njegovom slikom na ime Ivan Jokić iz Šekovića, sud Bosne i Hercegovine je rešenjem od 28. marta utvrdio da je Japanac upisan u knjigu državljana BiH u Zvorniku i zato je obustavljena istraga protiv njega! Iako Japanca srpske vlasti traže zbog izdržavanja zatvorske kazne, on sada ne može da bude izručen jer je državljanin BIH!

Izvori Kurira, međutim, veruju da je Japanac do slobode došao na mufte! Naime, kako objašnjavaju, niti je legalno mogao da dobije državljanstvo BiH za godinu dana, niti je mogao da bude tek tako pušten na slobodu s obzirom na to da se lična dokumenta ne vode na njegovo ime. Evidentno je da je reč o falsifikatu, osim ako, ali opet preko veze, u međuvremenu nije podneo zahtev za promenu imena i prezimena!

Kurir je došao do Jovanovićevog bosanskog državljanstva koje je potpisala Bosiljka Erić, koja je već sumnjičena za falsifikovanje i čiji je sin Darko Erić pod poternicom, takođe zbog falsifikovanja! U ovim uverenjima navodi se da Japančevi roditelji Tomislav i Ljiljana žive u Zvorniku, a da je on državljanstvo BiH imao još 1998. godine!

Međutim, našem listu je juče u Policijskoj upravi Beograda potvrđeno da Jovanović ima samo državljanstvo Srbije. Takođe, od ovih izvora saznajemo i da je posle Jovanovićevog hapšenja beogradska policija obaveštena o njegovom privođenju, ali i o tome da je kod sebe imao dokumenta na ime Ivan Jokić! Bosansko državljanstvo pre samo mesec dana niko nije pominjao ni srpskoj policiji!
Jovanović je, inače, uhapšen krajem februara, a zatim prebačen u ekstradicioni pritvor u Zenici, odakle je trebalo da bude izručen Srbiji, gde ga čeka izdržavanje šestomesečne kazne, koje je odlagao više puta! Takođe, Japancu sleduje i robija po presudi Drugog opštinskog suda u Beogradu, kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od Nenada Mikića, vlasnika „Maksis taksija“.

Japanac je široj javnosti postao poznat posle pokušaja ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi, kada su se u njegovom stanu skrivale vođe „zemunskog klana“ Dušan Spasojević i Mile Luković Kum.[ antrfile ]
SUMNJIVA SLOBODA

Inače, puštanje Vlade Japanca iz zatvora u Zenici nije prvi slučaj njegovog volšebnog izlaska iz nekog kazamata. Pretposlednji put na slobodi se misteriozno našao prošle godine posle hapšenja na graničnom prelazu Tabanovci između Srbije i Makedonije kada je krenuo u Grčku. Uhapšen je po poternici koju je za njim raspisala belgijska policija 4. januara 2005. godine zbog više krivičnih dela. Ubrzo je pušten i iz makedonskog zatvora, posle čega se nakratko vratio u Srbiju, a onda je „zapalio“ u Bosnu.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara