JEDNOOKI ZLIKOVAC ZVANI MARLBORO: Priča o najopasnijem džihadisti Sahare
Foto: Reuters

Zločinac

JEDNOOKI ZLIKOVAC ZVANI MARLBORO: Priča o najopasnijem džihadisti Sahare

Planeta -
Mohtar Belmohtar, jednooki veteran, poznat i po nadimcima Gospodin Marlboro, dospeo je u žižu javnosti kada je utvrđeno da je stajao iza mnogih smrtonosnih terorističkih napada.

Odgovornost za krvavu opsadu hotela u glavnom gradu Burkine Faso, kada je ubijeno najmanje 27 ljudi, uglavnom stranih državljana, preuzela je militantna grupa al-Murabitou.

Reč je o grupi koja je organizovala i nedavni surovi pokolj u luksuznom hotelu Radison Blu u Bamaku, glavnom gradu susednog Malija.

Taoci beže iz hotela u Bamaku, Foto AP
Taoci beže iz hotela u Bamaku, Foto AP

Na čelu ove terorističke organizacije je jednooki Mohtar Belmohtar koga često opisuju kao 'nedodirljivog'. Postao je zloglasan širom sveta pošto je u januaru 2013. godine orkestrirao brutalni napad na rafineriju gasa u Alžiru, prenosi BBC.

Četiri meseca kasnije organizovao je dva samoubilačka napada u Nigeriji kojima su ciljevi bili vojna baze i rudnik.Sve do 2012. bio je u Al Kaidi, iz koje je i potekao. Bio je u samom vrhu njene grane u zemljama Magreba.

Međutim, posle nesuglasica s drugim vođama povukao se i formirao potpuno novu džihadističku grupu, koja je odnedavno počela da sarađuje s Al Kaidom.

Džihadista, Foto: AP
Džihadista, Foto: AP

Inače, rođen je 1972. u mestu Gardaija u istočnom Alžiru, a džihad ga je privukao još kao dečaka. U želji da osveti palestinskog islamskog ideologa Abdulaha Jusufa Azama ubijenog 1989, tada 19-godišnji Mohtar putuje u Avganistan i pristupa Al Kaidinom kampu za obuku. Tamo je stupio u kontakt s džihadistima širom sveta. Sam je govorio da je bio na svim ratištima od Kardiza do Džalalabada i Kabula.Jedan alžirski novinar kaže da je Belmohtar izgubio levo oko boreći se s vladinim trupama 1990. godine i da otada ima stakleno oko. Takođe, alžirske vlasti su ga već nekoliko puta osudile na smrt.

Više puta je proglašavan mrtvim – poslednji put posle američkih napada na Libiju. Međutim, preživeo je. I vojska Čada ga je 2013. proglasila mrtvim samo da bi se opet pojavio par meseci kasnije.

Američka vojska već godinama nudi nagradu od 5 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njega.

"On je jedan od najpoznatijih paravojnih zapovednika na području Sahare", kaže Stiven Elis, predavač na Afričkim studijama u Holandiji.

Nadimak Gospodin Marlboro dobio je zbog svoje uloge u švercu cigareta preko regije Sahel čime je finansirao džihad koji je vodio u sklopu odreda smrti 'Zakleti krvlju'.

Takođe se navodi da vrlo dobro poznaje Saharu tako da se sa lakoćom kreće kroz pustinjske zemlje.

(Jutarnji/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track