Intervju, izvestilac EP za Srbiju

Jelko Kacin: Ne trebaju vam izbori, Vlada daje rezultate!

Politika

Autor:

Gotovo je izvesno da Srbija dobije datum za početak pregovora, a raspisivanje izbora svakako ne bi doprinelo tom cilju

Jelko Kacin, Evropski parlament, Vlada Srbije, izbori

BEOGRAD - Napredak.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je realno da Srbija ove godine otpočne pregovore za ulazak u EU. U intervjuu za Kurir on ističe da ne bi bilo dobro da imamo izbore u 2013. i da nadležni državni organi treba da ispitaju veze političara sa klanom Šarić.

♦ Ima li prepreka za dobijanje datuma?

- Prepreka, kao što je nekada bila (ne) saradnja sa Haškim sudom, u ovom trenutku nema. Glavni izazov je normalizacija odnosa sa Prištinom. Zahvaljujući visokopolitičkom dijalogu koji predvodi premijer Ivica Dačić, mogu da kažem da je postignut veliki napredak na ovom planu. Ukoliko i peta runda dijaloga protekne dobro, mislim da je gotovo izvesno da Srbija dobije datum za početak pregovora.

♦ Može li trenutna politička situacija u Srbiji da utiče na dalje evrointegracije?

- Svaka vlada prolazi kroz neku krizu. Jasno je da je u dosadašnjem radu ove vlade postignut važan napredak i to sa konkretnim rezultatima, što je uostalom najvažnije. U tom smislu, voleo bih da vidim da se posao na svim važnim pitanjima nastavi nesmanjenim intenzitetom. Evropske integracije se svakako ne mogu ubrzati ako se izbori održavaju svake godine, a to isto važi i za ekonomski oporavak Srbije.

♦ Mislite li da su nam izbori potrebni?

- Svaki izbori traže svoje vreme za raspisivanje, sprovođenje, a nakon toga dogovore o koaliciji i formiranje institucija. Idu dani, sedmice, meseci. Mislim da izbori u ovom trenutku, kada je Srbija na korak od dobijanja datuma za početak pregovora, ne bi bili u funkciji ispunjenja ovog cilja.

♦ Kako gledate na informacije da se premijer Srbije sastajao sa ljudima iz klana Darka Šarića?

- Srbija je suverena država. Sama mora donositi procene o političkoj kredibilnosti Vlade i drugih državnih organa. Te navode ne želim da komentarišem, jer to nije moj posao kao izvestioca EP za Srbiju. Nadležni organi treba da utvrde svačiju odgovornost.

♦ Je l’ to narušilo kredibilitet Vlade?

- Politički angažman ne baziramo na glasinama i indicijama. Dok god ništa nije zvanično potvrđeno, ne bih komentarisao ovu temu. Važno je da su svi zvaničnici, uključujući i Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića, potvrdili da niko u Vladi neće biti zaštićen zbog svoje pozicije.

Simboličan gest

♦ Kako komentarišete sastanak Nikolić-Jahjaga?
- Taj susret sam iskreno pozdravio jer je to jedan važan, simboličan gest, koji treba dodatno da doprinese normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Njihov susret će takođe, nadam se, dati dodatni podstrek Dačiću i Tačiju da nastave i prodube dijalog.

Borba protiv korupcije presudna

♦ Šta još treba da uradimo da bismo dobili datum pregovora sa EU?
- Pored dijaloga sa Prištinom, izdvojio bih borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kojom koordinira Aleksandar Vučić, kao i reformu pravosuđa. Od presudne je važnosti da se sada stvari postave na prave temelje. To naročito važi za pravosuđe koje se nalazi u donekle haotičnom stanju već godinama. Ukratko, Srbija trenutno prolazi kroz dugo odlagane sistemske reforme koje treba da obezbede istinsku vladavinu prava u zemlji.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (14)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • TWIX

  TWIX

  Ако си тако "паметно" саветовао и твоју Владу није ни чудо што штрајкују дуже време и што их твоји другари по мутним радњама растерују сузавцем и пендерцима. Срам те било ти неком да држиш слов ... više а представљаш икону дволичности и зла. Бољe иди у своју дежелу која је и онако пред буцанјем по свим шавовима али ту је ЕУ да је спасе али мислим да ће овог пута каснити. Ни Аустрија се на вас не окреће иако сте им "много значили у животу" и узгоју коња. Срећан пут господине и немој скоро долазити молимо те!

  26 Odgovori 
 • Prason 34. reda

  Prason 34. reda

  tačno, pravosuđe je nula

  25 Odgovori 
 • Mhmm, znači NAJBOLJE DA ORGANIZUJEMO IZBORE !

  Mhmm, znači NAJBOLJE DA ORGANIZUJEMO IZBORE !

  jer kada vi kažete "kako treba da radimo" ONDA MORAMO SUPROTNO OD TOGA , DA BI NAMA BILO BOLJE !!! Izbori na jesen i onda ćemo da punimo zatvore celu zimu.

  22 Odgovori 

Poslednji komentar

 • PETAR56

  PETAR56

  Ti ćeš da nam kažeš dali su potrebni izbori i kakve rezultate "proizvodi" ova (ili neka druga) Vlada?! Izvesno je, tavarišč, ne gledamo isto na rezultate. Ono što Tebi, EU i SAD odgovara, građanima (barem većini) ne odgovara.

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!