Jeremić: Srbija za prestanak dejstava u Libiji

Politika

Autor:

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je danas u Beogradu povodom vojne intervencije međunarodnih koalicionih snaga u Libiji da Srbija podržava sve odluke Saveta bezbednosti UN, ali da smatra da je potrebno da momentalno prestanu sva borbena dejstva da bi prestalo stradanje civila.

Srbija, vuk jeremić, UN, libija

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je danas u Beogradu povodom vojne intervencije međunarodnih koalicionih snaga u Libiji da Srbija podržava sve odluke Saveta bezbednosti UN, ali da smatra da je potrebno da momentalno prestanu sva borbena dejstva da bi prestalo stradanje civila.

"Srbija podržava sve odluke SB UN kao odgovoran član međunarodne zajednice, ali isto tako čvrsto podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet svih zemalja članica UN, uključujući i Libije. Ali ovoga trenutka mislim da je od najveće važnosti da dođe do prekida stradanja civila, dakle borbena dejstva na svim stranama moraju što pre biti prekinuta da bi prestali da stradaju civili", istakao je Jeremić.

 On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa portugalskim kolegom Luišom Amadom ukazao da prestanak ratnog razaranja i stradanja civila "mora da bude prvi i osnovni prioritet svih u međunarodnoj zajednici". Srpski ministar je podsetio da je i Srbija "zemlja koja ima gorko iskustvo", aludirajući na vojnu intervenciju NATO alijanse 1999, i dodao da zato Beograd "poziva na prekid svih borbenih dejstava i prekomerne upotrebe sile svih učesnika u konfliktu da bi momentalno prestalo ratno razaranje i stradanje civila".

 Luiš Aamado je naglasio da je Portugal kao nestalna članica SB UN podržao rezoluciju UN o Libiji kojom je dat legitimitet zapadnoj koaliciji za vojnu akciju u toj afričkoj zemlji, iako Lisabon, kako je precizirao, nije deo zapadne, već zapadno-arapske koalicije. Savet bezbednosti UN usvojio je u noći između četvrtka i petka rezoluciju o Libiji kojom su odobrene "sve neophodne mere" za zaštitu civila i da bi se libijska vojska prinudila da prekine vatru. Avijacije SAD, Britanije i Francuske u subotu popodne započele su vazdušne udare na Libiju.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Darko

  Darko

  bravo za jedinog pravog čoveka u nesretnoj vladi .

  33 Odgovori 
 • max

  max

  vecu glupost i nepismeniji komentar nisam odavno procitao..........

  26 Odgovori 
 • maja

  maja

  jeremicu nikoga ameri ne slusaju,rade sto im je volja,otisli da mire stanje,a sad javnost neka vidi koliko je nevinih civila poubijano,isto kao sto su divljali nad nasim nebom..sve ima svoj kraj,pa se nadam da nece ni oni dokle misle da mogu,,,i,oni veruju u boga?mozda u djavola svasta se dogadja u celom svetu,pa se nadam da nisu ni oni nedodirljiv ... više i,jer priroda je priroda

  13 Odgovori 

Poslednji komentar

 • da mozda ne

  da mozda ne

  Kako si to uspio da promucas.Junacki nema sta.

  7 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!