Prikaži najnovije vesti

Jezik otkriva bolesti

Stil 30

Praktikanti kineske medicine veruju kako se na jeziku odražavaju sve bolesti u telu. Tako bi zdrav jezik trebalo da bude blago

Praktikanti kineske medicine veruju kako se na jeziku odražavaju sve bolesti u telu. Tako bi zdrav jezik trebalo da bude blago ružičaste boje, vlažan i prilično gladak. Ako vam je jezik potpuno beo ili s belim delovima, to može ukazivati na infekcije, a jedan od mogućih uzroka je i prekomerno razmnožavanje kandide - gljivice koja se prirodno nalazi u organizmu. Nakon lečenja antimikoticima - lekovima protiv gljivica, jezik će se vratiti u prirodno stanje.

Pupoljci za ukus na jeziku obično prirodno malo štrče, s tim što povremeno mogu postati upaljeni, crveni i bolni. Ako se vrate u normalu nakon nekoliko dana, upala je verovatno bila bezopasna, ali ako jezik postane veoma crven ili vrlo beo i ako upala ne prolazi, to bi mogao biti znak raka usta, upozoravaju lekari.

Isto tako, papile, ćelije kojima je prekrivena površina jezika, ponekad mogu da se izduže i da zbog toga jezik izgleda kao da je dlakav. Za to mogu biti odgovorne bakterijske infekcije, uzimanje antibiotika ili vrlo suva usta. Ovo stanje je bezopasno i obično prolazi samo od sebe.

U slučaju da patite od malokrvnosti izazvane nedostatkom gvožđa, vaš jezik može izgledati neprirodno belo i glatko. To je zato što se u slučaju da telu nedostaje gvožđe smanjuje sposobnost prenošenja kiseonika, što tkiva čini crvenim pa jezik gubi svoju prirodnu boju.
Zato je veoma važno da se obratite lekaru ako primetite bilo kakvu neobičnu promenu na vašem jeziku! Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara