EVROPSKI KOMESAR U MAKEDONIJI: Han šatluje između lidera, ali slaba vajda!
Foto: Fonet/AP

Još ništa od koalicije

EVROPSKI KOMESAR U MAKEDONIJI: Han šatluje između lidera, ali slaba vajda!

Severna Makedonija -

Ni nakon posete evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana, koji je razgovarao sa svim predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, nema naznaka da bi nova vlada u Skoplju mogla biti skorije formirana.

Očekivalo se, naime, da će u bilateralnim susretima s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Makedoniji Han izneti predlog za formiranje "široke koalicije" stranaka, čiji bi predstavnici činili novu vladu.

Prema izjavama makedonskih političara, to se, međutim, nije dogodilo. Jedino nakon sastanka s predsednikom VMRO-DPMNE-a Nikolom Gruevskim nije bilo nikakvih izjava, niti saopštenja sa susreta zatvorenog za javnost, prenela je Al Džazira Balkans pozivajući se na agencije.

"Brzo formiranje nove vlade je u interesu države i njenih građana. Kao i Evropska unija, i građani očekuju hitno usvajanje neophodnih reformi", izjavio je Zoran Zaev, predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), nakon sastanka s Hanom.

Po njegovim rečima, SDSM je posvećen reformama. "SDSM daje sve od sebe kako bi završio proces prikupljanja potpisa i kako bi pokrenuo pregovore o formiranju vlade", rekao je Zaev.

Uputio je apel novinarima da pitaju predsednika albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmetija o zahtevima po pitanju otvaranja pregovora o formiranju vlade, prenela je agencija MIA. Pretpostavlja šta DUI očekuje u pisanoj formi te je najavio da će SDSM, ako dobije mandat za formiranje vlade, predstaviti stav o platformi albanskih parlamentarnih stranaka.

I Ahmeti se sastao s Hanom, a nakon sastanka je rekao novinarima da je Makedoniji potrebno rešenje koje će garantovati stabilnost i ojačati mir, međuetničke odnose, implementaciju neophodnih reformi i vladavinu prava.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Predstavio je Hanu, kako je rekao, svih pet opcija koje traži njegova stranka u vezi s okončanjem političke krize u Makedoniji. Potvrdio je da je sa strankom VMRO-DPMNE razgovarao o koalicionom sporazumu, dok su pregovori sa SDSM-om još u toku.

O mogućnosti postizanja sporazuma s bilo kojom strankom, Ahmeti je kazao da DUI očekuje pisanu ponudu SDSM-a o kojoj bi se razgovaralo na sednici predsedništva stranke. Navodi i da ne postoji krajnji rok za donošenje odluke, jer ona zahteva detaljnu analizu obzirom na važnost za državu.

Govoreći o zajedničkoj platformi koju spominje Zaev, Ahmeti je kazao da je ona "zapravo zajedničko saopštenje" albanskih parlamentarnih stranaka koje su poverile DUI-ju da pregovara o formiranju nove vlade u njihovo ime. Tu platformu jedino nije potpisao predsednik Demokratske stranke Albanaca (DPA) Menduh Tači.

Sam Tači tvrdi kako je uveren da su čelnici VMRO-DPMNE i DUI - Nikola Gruevski i Ali Ahmeti - već postigli dogovor o formiranju vlade. Stoga bi, po njemu, bilo dobro da svima kažu što taj dogovor sadrži.

Tači je nakon susreta s Hanom kazao da je jedan od razloga zašto se sastao s njim bila i činjenica da "Albanci u Makedoniji nemaju opozicijsku stranku koja će ih predstavljati, dok su sve ostale postale članice neke vladine strukture".

Prema njegovim rečima, DPA neće nikada biti deo vlade u kojoj je DUI. Generalni sekretar Pokreta "Besa" Afrim Gaši smatra da je Han došao u Makedoniju kako bi pomogao da se razreši kriza i nađe rešenje.

FOTO: Printscreen/Twitter
FOTO: Printscreen/Twitter

"Besa je dala podršku SDSM-u da dobije mandat i formira novu vladu, ali formiranje vlade je deo jednog dugog pregovaračkog procesa", rekao je Gaši.

Po njemu, Besa neće biti deo vlade ukoliko je nešto u tom pregovaračkom procesu protivno principima pokreta. Gaši kaže i da Besa neće dati podršku pojedincima koji su pod istragom javnosti ili Specijalnog tužilaštva.

Vanredni parlamentarni izbori održani su u Makedoniji 11. decembra prošle godine i na njima je VMRO-DPMNE osvojio 51 zastupnički mandat, SDSM 49, a DUI 10 mandata. Ostale mandate dobile su manje albanske stranke.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track