Jovanović: Šta je sledeće što će zabraniti Irinej?

Srbija

Autor:

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je da episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej radi puno stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti, uključujući i određivanje ko sme, a ko ne sme da uđe u prostor predviđen za zvanice na pomenu žrtvama Novosadske racije.

novi sad, spc, episkop bački Irinej, racija, Aleksandar Jovanović

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je da episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej radi puno stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti, uključujući i određivanje ko sme, a ko ne sme da uđe u prostor predviđen za zvanice na pomenu žrtvama Novosadske racije.

 
Jovanović je na konferenciji za novinare podsetio da je Irinej svojevremeno tražio da se ispred zgrade Vladičanskog dvora u centru Novog Sada izmeste programi Zmajevih dečjih igara, zbog buke.
 
Predsednik Skupštine Novog Sada je podsetio i da je Irinej pre nekoliko godina zatražio od organizatora tradicionalne "Kobasicijade" u selu Turija kod Srbobrana da je ne održavaju, jer je bio u toku veliki uskršnji post.
 
Kako je naveo, Irinej je takođe pre nekoliko godina uspešno intervenisao da se prekine performans umetničke trupe iz Modene, optužujući ih da su "satanisti".
 
"Šta je sledeće što možemo očekivati od Irineja Bulovića? Da li će pokušati da ukine Egzit festival? Hoćemo li dočekati da Irinej Bulović onemogući kretanje građanima i građankama Novog Sada?", upitao je Jovanović.
 
Jovanović je ponovio je optužbe da je njega i gradonačelnika Igora Pavličića, predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija, potpredsednicu pokrajinskog parlamenta Maju Sedlarević, kao i ambasadore Izraela i Mađarske, crkveno obezbeđenje u ponedeljak fizički sprečilo da se približe spomeniku žrtvama Racije, tokom pomena koji je organizovala SPC, a koji je služio patrijarh Irinej.
 
"Niko od okupljenih nije mogao da priđe, položi cveće ili zapali sveću, sve dok sveštenici nisu otišli sa komemoracije", rekao je Jovanović i dodao da je očigledno bilo reči o crkvenom obezbeđenju, a ne o predstavnicima "crkvenog protokola", kako ih je okarakterisala bačka eparhija.
 
Jovanović je kazao da su neistinite Irinejeve tvrdnje da je aktuelna gradska vlast ukinula Odbor za obeležavanje Racije i dodao da je to uradila bivša gradonačelnica Maja Gojković.
 
Kako je naveo, iz Skupštine grada u više navrata su slali pozive bačkoj eparhiji da odrede člana i uzmu učešće u radu Komisije za odnose sa verskim zajednicama, ali da nikad nikakav odgovor nije stigao pa je mesto namenjeno predstavniku SPC još uvek prazno.
 
>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Trebalo bi jasno i glasno, i s dokazima, reći koji su političari plaćali prostitutke Božidar Spasić, bivši radnik DB

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde