Nikolić: Želim da PTJ ima što manje posla!
Foto: Tanjug

Baza Lipovica

Nikolić: Želim da PTJ ima što manje posla!

Društvo -
Komandant PTJ pukovnik Goran Dragović podneo je raport predsedniku Nikoliću, nakon čega je otpočela svečana akademija
1 / 15 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Postavljanjem počasnog stroja Protivterorističke jedinice MUP Srbije za doček predsednika Tomislava Nikolića, u bazi "Lipovica" danas je počela ceremonija obeležavanja desetogodišnjice postojanja te jedinice.

Komandant PTJ pukovnik Goran Dragović podneo je raport predsedniku Nikoliću, nakon čega je otpočela svečana akademija, na kojoj će biti prikazan film o istorijatu PTJ i dodeljene statue grifona i plakete.

Posle završetka akademije, za goste će biti priređena pokazna vežba, na kojoj će pripadnici PTJ prikazati opremu i demonstrirati veštine u simuliranim protivterorističkim akcijama.

PTJ je formirana 7. maja 2003. kao jedna od jedinica Žandarmerije da bi, na predlog MUP-a, a nakon većeg broja uspešno izvršenih zadataka, Vlada Srbije 11. aprila 2007. donela odluku o njenom izdvajanju iz Žandarmerije.

Pripadnici PTJ izvršavaju najsloženije bezbednosne zadatke u slučajevima suzbijanja terorizma, oslobađanja talaca i hapšenja najopasnijih kriminalnih grupa.

Nikolić: Srbija nema neprijatelje u svetu

Nikolić je na obeležavanju desetogodišnjice Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije poželeo da ona u budućnosti ima što manje posla, jer će to značiti da je državna politika Srbije da ne stvara neprijatelje, urodila plodom.Nikolić je, na svečanoj akademiji u bazi PTJ "Lipovica", rekao da Srbija nema neprijatelje u svetu, da imamo samo manje ili veće prijatelje, te da se trudi da neprijatelje ne stvara a da od manjih prijatelja napravi veće.

"Ova jedinica bi trebalo da nikada nema ozbiljana posla jer ovakve jedinice rade kada ljudi ćute, a vlada i predsednik obilaze svet, ulaze u dijalog sa svima, sa onima sa kojima vole da razgovaraju i sa onima sa kojima se gledaju popreko, ali sve dok razgovaramo manja je opasnost i šansa da će (komandant PTJ Goran) Dragović povesti svoje junake u borbu protiv terorizma", rekao je Nikolić.

Danas u Srbiji, kako je podsetio Nikolić, postoji nekoliko jedinica čiji se pripadnici unapred opredeljuju da svoj život daju za bezbednost građana Srbije i tuđu decu, i zato je zadatak države da na najbolji način opremi te specijalne jedinice.

"Želim vam mnogo desetogodišnjica, vežbi i treninga a malo rada, jer će to značiti da je uspela politika Vlade Srbije, a to je politika koju vodim i ja", poručio je predsednik Nikolić. On je rekao da o poverenju koje ima u PTJ svedoči i činjenica da je odabrao da se o njegovoj bezbednosti vikendom, kada odlazi u očevo rodno selo, brine upravo ta jedinica.

Predsednik Srbije je istakao da je pripadnike PTJ u prošlosti sretao u raznim situacijama, ali nikada u nečasnim pozicijama kojih bi mogli da se postide.

Predsednik Nikolić je jedan od dobitnika statue grifona, znaka i heraldičkog zaštitnika jedinice, koja mu je dodeljena u znak zahvlnosti za snažnu i doslednu podršku PTJ.

http://www.youtube.com/watch?v=9qPWKVzmV7U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track