Kacin: Očekujemo istorijski dogovor Srbije i Kosova

Pohvalno o Srbiji u Savetu Evropske unije

Kacin: Očekujemo istorijski dogovor Srbije i Kosova

Politika -
Moj izveštaj poziva Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Smatram da je to kako u našem, tako i u interesu Srbije, naglasio je Kacin

STRAZBUR - Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova doneti rezultate do kraja nedelje, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i naglasio da se u njegovom izveštaju Savet Evropske unije poziva da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom.

Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona, rekao je Kacin na plenarnoj raspravi u Evropskom parlamentu o izveštaju o napretku Srbije.

I Srbiji i Kosovu očajnički je potrebno da njihovi politički lideri posvete sve svoje vreme i energiju u proces reformi, jačanja vladavine prava i ekonomskog oporavka. Zato je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine politički imperativ, istakao je Kacin.

Srpski i kosovski lideri su s pravom istakli da normalizaciju njihovih odnosa ne treba posmatrati isključivo kroz prizmu procesa pristupanja, rekao je on, ocenjujući da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u najboljem zajedničkom interesu Srbije i Kosova.

Želeo bih da pozdravim ovo javno priznanje da EU ne nameće normalizaciju odnosa, poručio je Kacin.

On je rekao i da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU.

Moj izveštaj poziva Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Smatram da je to kako u našem, tako i u interesu Srbije, naglasio je on.

Povodom rastuće "političke napetosti između centralnih i pokrajinskih organa u pogledu nadležnosti autonomne pokrajine Vojvodine", Kacin je pozvao sve aktere, posebno centralne vlasti, da pokušaju da spuste sve više zabrinjavajući ton ove rasprave.

"Pravno i političko rešenje za autonomiju Vojvodine ne treba da se raspravlja na ulici, već kroz normalan demokratski i institucionalni okvir koji će obezbediti da se priznaju ekonomske i istorijske specifičnosti Vojvodine", istakao je on.

Prema njegovim rečima, tekuća reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je od presudnog značaja i Srbija, da bi pregovori o pristupanju išli glatko, mora da uspostavi ubedljiva dostignuća u ovoj oblasti.

"Neki ključni testovi u ovom procesu će biti istraga o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i zadocnela suđenja onima koji su odgovorni za ubistva novinara tokom 1990-ih", rekao je Kacin.

Iskreno se nadam da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja nedelje, "i mi i oni smo to zaslužili", zaključio je Kacin, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track