Kadar Mirka Marjanovića duguje 30 miliona Srbijašumama

Kako se arče državni objekti i zemljište

Kadar Mirka Marjanovića duguje 30 miliona Srbijašumama

InfoBiz -
Dragan Vandić, nekadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede, već godinama ne plaća zakup državne imovine vredne 42,6 miliona dinara

BEOGRAD - „Srbijašume“ nisu naplatile Draganu Vandiću, članu vlade iz vremena Mirka Marjanovića, oko 30 miliona dinara na ime zakupa motela „Golijska reka“, koji je u vlasništvu ove državne firme, otkrila je analiza Državne revizorske institucije.U Izveštaju DRI se navodi da su „Srbijašume“ preduzeću „Kubik“ iz Raške, čiji je Vandić vlasnik, još 2006. godine na 10 godina izdale motel „Golijska reka“, poligon za male sportove, I stambenu baraku, II stambenu baraku, pekaru i druge objekte ukupne vrednosti od oko 42,6 miliona dinara.Od tada firma bivšeg pomoćnika ministra poljoprivrede, u vladi visokog funkcionera SPS Mirka Marjanovića, kako navodi DRI, nije platila „Srbijašumama“ skoro 30 miliona dinara, ili 90 odsto ukupnog zakupa.

Gubici umesto prihoda... Motel „Golijska reka“ - Foto: westserbia.org
Gubici umesto prihoda... Motel „Golijska reka“ - Foto: westserbia.org

Uprkos svemu, državna imovina je u vreme obavljanja revizije, što je bilo prošle godine, bila u zakupu „Kubika“, čiji je vlasnik najveći deo radnog veka proveo u „Srbijašumama“. On je inače 2008. bio i upravnik parka „Golija“, kojim gazduje ova državna firma.U Izveštaju DRI se navodi da je ova firma počela da koristi državnu imovinu januara 2007. i da je utvrđeno da nije uplatila depozit po ugovoru u visini šestostruke vrednosti mesečne zakupnine, koja je 3.077 evra.- Od početka 2007. do juna 2009. „Kubik“ nije uredno plaćao zakup i troškove, tako da su potraživanja „Srbijašuma“ dostigla 7,7 miliona dinara. Državna firma je juna 2009. zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora dostavila zakupcu poslednju opomenu pred utuženje i odlučila da od tada ne obračunava zakupnine i ne ispostavlja račune na ime zakupa i troškova - navodi se u Izveštaju.Revizor je utvrdio da „Srbijašume“ narednih godina nisu raskinule ugovor o zakupu, ali su od juna 2009. plaćale račune za struju i vodu. Na ime zakupa i troškova komunalija „Srbijašume“ su imale manjak od skoro 22 miliona dinara.

VandićUGOVORI SU NIŠTAVNIDragan Vandić, vlasnik „Kubika“, kaže za Kurir da je sve obaveze plaćao dok je ugovor bio na snazi.- Direkcija za imovinu je ugovor proglasila ništavnim septembra 2007. jer su „Srbijašume“ dale u zakup nešto što nije njihovo. Od tada nisam zakupac i ništa ne dugujem - tvrdi on i dodaje da je uložio više od milion evra. On kaže da je u vladi Mirka Marjanovića bio kao nestranačka ličnost. Iz „Srbijašuma“ odgovaraju za Kurir da je vršilac dužnosti direktora Predrag Aleksić službeno odsutan.

ČinjeniceKAKO SE MULJALO- 7,7 miliona je nenaplaćen zakup od 2007. do sredine 2009.- 17,7 miliona je nenaplaćen zakup od 2009. do 2013.- Četiri miliona su troškovi komunalija- „Srbijašume“ izdale su Vandiću motel „Golijska reka“, poligon za male sportove, I stambenu baraku, II stambenu baraku, pekaru- od 2008. do marta 2010. godine direktor „Srbijašuma“ bio je Duško Polić, kadar SPS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track