Kadija vređao novinarku Kurira: Ti si srbijanska sponzoruša!

Crnogorska kretenčina odgovara novinarki Kurira

Kadija vređao novinarku Kurira: Ti si srbijanska sponzoruša!

Društvo -
Ovako nas je dočekao Milo Kadija, vlasnik etno-sela na Njegušima, posle pisanja da je iz kafane izbacio majku sa decom jer su Srbi

BEOGRAD - Strašno!- Napiši ovako. Dobila sam izjavu od kretenčine. Sad ja tebi treba da rečem da si ti srbijanska sponzoruša i kretenčina.Ovim rečima je ekipu Kurira dočekao Milo Kadija, vlasnik etno-sela „Kadmi“ na Njegušima, isprovociran jer je Kurir objavio izjavu Veselinke Rajković koja tvrdi da je nju sa petoro dece i monahinjom izbacio iz restorana jer su Srbi.Dalji dijalog izgledao je ovako:Novinarka Kurira: Zašto sam ja srbijanska sponzoruša i kretenčina?Kadija: A zašto sam ja crnogorska kretenčina?Posle kraćeg razjašnjenja Kadija je ispričao svoju verziju događaja.- Monahinja me je isprovocirala kad je pitala: „Kako nemate cicvaru kad je ovo pola srpsko, pola crnogorsko?“ Ušao sam unutra i pitao je zašto je to rekla, a onda sam joj odgovorio da je ovo samo crnogorsko, moje i samo moje. Nakon toga su izašli - ispričao je Kadija.Pošto je rekao da u restoran dolaze i Srbi, pitali smo ga zašto nema karađorđeve šnicle i srpske salate koju smo poručili.- Nema jer je ovo nacionalni restoran. Ne možeš ovde da dobiješ ni ćevape ni pljeskavice - odgovorio je Kadija, koga je prekinulo zvono mobilnog telefona s pesmom „Oj, svijetla majska zoro“.Kadija je ispričao i da je podneo krivične prijave protiv onih koji su mu slali preteće poruke.- Sve brojevi iz Beograda, Francuske i Amerike - kaže Kadija i naglašava da mu je sve namestio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Tvrdi da mu je jedan mladić iz Berana delimično demolirao objekat.Umesto karađorđeve šnicle i srpske salate, koje su naručili novinari Kurira, za ručak su dobili belo meso i paradajz salatu.Kadijine komšije nisu htele da pričaju za Kurir. Samo su slegle ramenima. Svi osim komšije Dragana, koji je rekao da „životinje mogu da se dresiraju, a ljudi ne“.

Inspekcija zatvorila etno-seloSvetlana Šljivančanin, glavni inspektor za turizam Crne Gore, izjavila je sinoć za Kurir da je inspekcija juče zatvorila etno-selo Kadmi.- Predmetni inspektor Branka Ratković utvrdila je da DOO „Kadmi“, odnosno izvršni direktor Milo Kadija, pruža usluge smeštaja u deset kućica-bungalova za čije poslovanje ne poseduje odgovarajuću dokumentaciju, pa su one zapečaćene. Zakon o turizmu propisuje obavezu ugostitelja da svim gostima pruža usluge pod istim uslovima, pa ćemo u ovom slučaju podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka po više osnova - rekla nam je Šljivančaninova i dodala da konoba „Kadmi“ poseduje dozvole za rad.Ona je navela da su „Crnogorci tradicionalno poznati kao dobri domaćini i da nastoje da granice Crne Gore budu otvorene za sve goste bez obzira na nacionalnu i etničku pripadnost“.

(J. R.)

Kadija tužio SrbeKadija je policiji na Cetinju predao i krivičnu prijavu protiv monahinje SPC i Veselinke Rajković, koje je izbacio iz restorana zato što su Srbi, pošto su, kako kaže, „svojim delovanjem ugrozili bezbednost njega, njegove porodice i lokala“.Rajković: Ma, on je fukara!Rade Rajković, suprug Veselinke Rajković, koju je sa petoro dece i monahinjom manastira Zlatica izbacio Kadija, kaže da neće podnositi prijavu zbog neprijatnosti koju je doživela njegova porodica.- Time što je uradio pokazao je da je fukara. To može da uradi samo loš čovek, bilo koje da je vere. Neću da ga prijavim, neka narod vidi kakav je i neka izbegava njegov restoran - kaže Rajković.Reakcije crnogorske javnostiu Mitropolija crnogorsko-primorska: Ovaj nemili događaj neće dobra doneti, a tim pre što se to desilo na Njegušima Svetog Petra Cetinjskog.♦ Andrija MandiĆ, Nova srpska demokratija: Pozadina svega ovoga je politički motiv.♦ Profesor Milan PopoviĆ: Incident je posledica agresivnog režimskog nacionalizma.♦ Direktorka NVO Prima Aida IvanoviĆ: Nacionalizam i diskriminacija nisu način da se pokaže lojalnost državi. To je način da se pokaže mržnja♦ Udruženje mladih s hendikepom CG: Očekujemo od vlasti da preduzmu efikasne mere za sprečavanje diskriminacije u pristupu javnim mestima.Stigla i inspekcija Svetlana Šljivančanin, glavni turistički inspektor Crne Gore, kaže za Kurir da je ovo ponašanje za osudu i potvrđuje da je dala nalog za hitnu kontrolu njegovog ugostiteljskog objekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track