Karijeru harmonikaša zamenio trgovinskim lancem "Dis"

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Od muzike do velikog trgovačkog lanca! Da je u Srbiji moguće poštenim radom izgraditi veliki i stabilan biznis na zdravim osnovama, koji ni recesija ne može da uzdrma, pokazuje trgovinski lanac „Dis“ iz

Zoran Tirnanić, Dis, dobro, trgovinski lanac,

BEOGRAD - Od muzike do velikog trgovačkog lanca!
Da je u Srbiji moguće poštenim radom izgraditi veliki i stabilan biznis na zdravim osnovama, koji ni recesija ne može da uzdrma, pokazuje trgovinski lanac „Dis“ iz Krnjeva kod Velike Plane.

Zašto je karijeru harmonikaša devedesetih godina zamenio trgovačkom i u čemu je ključ njegovog uspeha za Kurir govori Zoran Tirnanić, vlasnik trgovine „Dis“.

- Želeo sam da otvorim diskografsku kuću, ali devedesetih je muzika krenula u lošem pravcu, prave narodne muzike bilo je sve manje. Takav ambijent nije me činio srećnim i nisam video svoju perspektivu u muzici. Otac se već bavio trgovinom i predložio mi je da osnujemo zajedničko preduzeće. Osnovali smo preduzeće „Diskomerc“ (diskografija i komercijala). Posle deset godina sledi porodični dogovor, stvaraju se dve firme i tada nastaje „Dis“. U februaru sledeće godine slavimo 20 godina postojanja.

Posle dve decenije rada „Dis“ u svom vlasništvu ima deset velikih marketa, zapošljava 998 radnika, kojima redovno isplaćujete plate, nikome ne dugujete i likvidni ste uprkos recesiji. Kako?
- Treba biti domaćin. Trudimo se da na vreme ispunjavamo svoje obaveze i da ne budemo kočnica u lancu. Poštujemo i dobavljača i kupca i oni nam veruju. Nismo nikad jurili promet jer da jesmo, imali bismo milijardu evra prometa, ali i mnogo kredita i drugih dugovanja. Želimo prihod koji je zdrav i koji daje razvojne mogućnosti.

Pored deset marketa imate i razvijenu mrežu trgovina pod franšizom.
- U četvrtak 30. septembra otvaramo market od 4.000 kvadrata u Kragujevcu, a do kraja godine otvorićemo i deseti naš market u Požarevcu. Pored toga, imamo 326 partnera sa više od 650 objekata pod franšizom i oko 1.000 odabranih kupaca u veleprodaji. To su uspešni trgovci, domaćini, koji su sa nama prošli ove teške godine i koje izuzetno poštujemo.

Sa godišnjim prometom od 170 miliona evra, zauzimate osam odsto tržišta. Kakvi su vam dalji planovi?
- Danas je teško govoriti o planovima. Planovi postoje, ali tajming je uvek pod znakom pitanja. Naš princip je da želimo mnogo da napredujemo, ali to nije imperativ, već se organizujemo u skladu sa situacijom i mogućnostima. Mnogo je bitno sačuvati zdravu atmosferu u poslovanju, kao i u porodici, pošto je to osnov za rezultat i uspeh.

 


Mlađe snage
Imate poljoprivredno dobro „Hrastovo“ i farmu na kojoj uzgajate svinje.
- To je ideja mlađih snaga, mislim na sinove Nenada i Aleksandra, koji su uneli mnogo energije i novina u poslovanju cele kompanije i tako došli na ideju da kupimo AD „Slogu“ iz Kovina sa 400 hektara zemlje. Meso je veoma bitan artikal u trgovini, kako sveže meso tako i sirovina za preradu, te je zato potrebno obezbediti kontinuitet i kvalitet u našim marketima. Farma ima kapacitet od 4.000 tovljenika u turnusu.


„Dobro“ garantuje kvalitet
Već dve godine imate vašu robnu marku „dobro“. Koliko je njeno učešće u prometu?
- Pod robnom markom imamo 285 artikala. Dostigli smo 17 odsto učešća robne marke u prometu. Ona ide sa nižom cenom, ali ne na račun kvaliteta, jer se nalazi u rukama najboljih domaćih proizvođača. Robna marka je veoma doprinela u razvoju našeg poslovanja i planiramo da dođemo do 500 artikala pod našom robnom markom.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

U ovo vreme zahteva se pažljiva vožnja jer je put klizaviji. Zato je bitno da vozač ima zimsku opremu Milan Vujanić profesor Saobraćajnog fakulteta

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!