Sever Kosova

Kfor drži u blokadi alternativne puteve

Politika

Autor:

Vojnici na kontrolnom punktu koji su pre dve noći postavili u mestu Tresava na krajnjem severu Kosova ni danas ne propuštaju kamione iz Srbije, što otežava snabdevanje građana u opštini Leposavić

rudare, blokada, kfor

Ilustracija

LEPOSAVIĆ - Vojnici Kfora na kontrolnom punktu koji su pre dve noći postavili u mestu Tresava na krajnjem severu Kosova ni danas ne propuštaju kamione nosivosti veće od tri tone iz pravca centralne Srbije, što otežava snabdevanje građana u opštini Leposavić.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić rekao je da im je jedan od komandanata Kfora za sever Kosova Adolf Konrad obećao da će se javiti i reći šta će biti sa kontrolnim punktovima, ali da to nije učinio. 

Alternativne putne pravce u blokadi drži Kfor, a Srbi sa severa Kosova smenjuju se pored barikade koju su krajem prošle sedmice postavili u međuzoni između administrativnog prelaza Jarinje i policijskog punkta u Rudici, u centralnoj Srbiji. 

"Smatramo da Kfor blokira alternativne puteve kao odgovor na akciju Srba sa severa Kosova i Metohije koji blokadom puta u međuzoni šalju još jednu jasnu poruku da ne prihvataju kosovsku carinu na prelazu sa centralnom Srbijom i da će se svim demokratskim sredstvima boriti da na severu Pokrajine ne zažive albanske institucije", rekao je Vasić.

Srbi koriste alternativne puteve jer ne žele da prelaze zvanične prelaze na kojima su i kosovski službenici. Vasić je podsetio na rezultate februarskog referenduma na kome su se građani izjasnili da neće prihvatiti institucije Kosova i dodao da su ti rezultati obavezujući za rukovodstvo u četiri opštine na severu Kosova. Opštinski štab za vanredne situacije u Leposaviću je u stalnom zasedanju.

U Opštini očekuju da će Kfor odblokirati alternativne puteve jer u suprotnom severu Kosova preti nestašica osnovnih životnih namirnica.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Pitanje je šta će se dalje dešavati ako nešto ozbiljno ne preduzmemo kao država protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!