Prikaži najnovije vesti
rudare, blokada, kfor
Sever Kosova

Kfor drži u blokadi alternativne puteve

Politika 3

Vojnici na kontrolnom punktu koji su pre dve noći postavili u mestu Tresava na krajnjem severu Kosova ni danas ne propuštaju kamione iz Srbije, što otežava snabdevanje građana u opštini Leposavić

LEPOSAVIĆ - Vojnici Kfora na kontrolnom punktu koji su pre dve noći postavili u mestu Tresava na krajnjem severu Kosova ni danas ne propuštaju kamione nosivosti veće od tri tone iz pravca centralne Srbije, što otežava snabdevanje građana u opštini Leposavić.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić rekao je da im je jedan od komandanata Kfora za sever Kosova Adolf Konrad obećao da će se javiti i reći šta će biti sa kontrolnim punktovima, ali da to nije učinio. 

Alternativne putne pravce u blokadi drži Kfor, a Srbi sa severa Kosova smenjuju se pored barikade koju su krajem prošle sedmice postavili u međuzoni između administrativnog prelaza Jarinje i policijskog punkta u Rudici, u centralnoj Srbiji. 

"Smatramo da Kfor blokira alternativne puteve kao odgovor na akciju Srba sa severa Kosova i Metohije koji blokadom puta u međuzoni šalju još jednu jasnu poruku da ne prihvataju kosovsku carinu na prelazu sa centralnom Srbijom i da će se svim demokratskim sredstvima boriti da na severu Pokrajine ne zažive albanske institucije", rekao je Vasić.

Srbi koriste alternativne puteve jer ne žele da prelaze zvanične prelaze na kojima su i kosovski službenici. Vasić je podsetio na rezultate februarskog referenduma na kome su se građani izjasnili da neće prihvatiti institucije Kosova i dodao da su ti rezultati obavezujući za rukovodstvo u četiri opštine na severu Kosova. Opštinski štab za vanredne situacije u Leposaviću je u stalnom zasedanju.

U Opštini očekuju da će Kfor odblokirati alternativne puteve jer u suprotnom severu Kosova preti nestašica osnovnih životnih namirnica.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir