KINA I INDIJA POSTAJU NAJJAČE EKONOMIJE NA SVETU: Slediće ih SAD, a Rusija će biti jača od svih u EU
Foto: Reuters

Preokret 2050. godine

KINA I INDIJA POSTAJU NAJJAČE EKONOMIJE NA SVETU: Slediće ih SAD, a Rusija će biti jača od svih u EU

Planeta -

Tokom naredne tri decenije, globalnom ekonomijom će dominirati Kina, a ekonomija SAD će stagnirati i pasti iza indijske, tvrdi konsultantska kuća Prajsvaterhaus Kupers (PvC).

Rusija će postati vodeća evropska ekonomija ispred Nemačke, Velike Britanije i Italije sa BDP-om od 7 triliona dolara, navodi se u izveštaju PvC.

U izveštaju pod nazivom "Dugoročni pogled: kakav će biti globalni ekonomski poredak 2050. godine?", rangirano je 32 zemlje, na osnovu njihovog projektovanog BDP i prema paritetu kupovne moći (PPP).

PvC je zaključio da će do 2050. u Kini BDP dostići 58,5 triliona dolara, Indiji preko 44 triliona, dok će SAD imati 34,1 triliona.

"Očekujemo da će se taj rast odvijati uglavnom zbog tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, jer će E7 ekonomije Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Meksika, Rusije i Turske rastu po godišnjoj prosečnoj stopi od skoro 3,5 odsto u naredne 34 godina, u poređenju sa samo 1,6 odsto naprednih G7 zemalja Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD", navodi se u izveštaju.

S obzirom na snažan godišnji rast od četiri do pet odsto, Vijetnamu, Filipinima i Nigeriji se predviđa najveći korak na rang listi.

Očekuje se da će se utica SAD i Evropa na globalni BDP smanjiti, dok postoji projekcija rasta kineske i indijske ekonomije.

Izveštaj možete pogledati ovde.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track