Klimaks pre četrdesete

Napadi vrućine, plač, zaboravnost

Klimaks pre četrdesete

Život -
Početak tog perioda kod žena prvenstveno je određen genima

Usred noći probudili su vas naleti vrućine i nekontrolisano znojenje? Primetili ste da vam je menstrualni ciklus postao neuredan? A imate samo 35 godina? Ako niste bili pod teškim stresom poslednjih meseci, možda je došlo vreme da se suočite s činjenicom da vam je biološki sat pripremio neprijatno iznenađenje u vidu prevremenog klimaksa.

Ne očajavajte. Ništa strašno! Jer, danas se to sasvim uspešno reguliše raznim preparatima.Pravi uzrok rane menopauze nije poznat, ali je sve veći procenat onih žena koje u „najboljim godinama” ostaju bez menstruacije. Dok su neke od njih lošom ishranom i pušenjem i same doprinele da prerano dožive menopauzu, drugima je to urođeno.

Čak deset odsto žena čije su majke ušle u prevremeni klimaks dožive su istu sudbinu. Dr Paja Momčilov, ginekolog-akušer i zamenik direktora u GAK Višegradska, kaže da je početak klimaksa uglavnom određen genima i da ćerke mogu, ukoliko žive u sličnim uslovima kao njihove majke, da računaju da će u menopauzu ući kad i one.

- A ako žena izgubi menstruaciju pre četrdesete godine, onda se u medicini smatra da je ušla u prevremeni klimaks. Postoje određena zdravstvena stanja koja mogu da upute na to da žena ulazi u klimakterijum. Jedan od njih je takozvani autoimuni poremećaj, kad se telo bori samo protiv sebe, odnosno u organizmu žene postoje antitela protiv tkiva jajnika, materice ili nekog od hormona jajnika.

Pored ove bolesti, ranu menopauzu može da izazove i nasledni nedostatak nekih gena - navodi dr Momčilov.Osim urođenih bolesti, prevremena menopauza može da nastane i posle operacija jajnika, ali i drugih hirurških intervencija.-

To je i jedan od najčešćih uzroka. Žene kojima su izvađeni jajnici mnogo burnije doživljavaju simptome klimakterijuma od onih kojima se funkcija ovih organa prirodno gasi - kaže naš sagovornik i dodaje da u ranu menopauzu mogu da uđu i one koje su lečene citostaticima i zračenjem.

Međutim, iako je ovo oštećenje kod mnogih žena trajno, postoje i slučajevi da se posle više meseci funkcija jajnika ponovo uspostavi - objašnjava dr Momčilov.

Slabljenje pamćenja i plačTegobe koje prate rani klimaks su uglavnom iste kao i kod menopauze u pedesetim godinama života.- Valunzi ili napadi vrućine su najtipičniji. Tu je i nesanica, osećaj lupanja srca i neodređene tegobe u grudima. Ono što ženama posebno smeta jeste objektivno slabljenje pamćenja, nezainteresovanost, anksioznost, depresija, plač. Prisutni su i fizički umor i glavobolja, smanjenje seksualne želje i proširenje vena - navodi dr Paja Momčilov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja