KO JE BIO MARTIN ŠPEGELJ: Hrvatski general koji je hteo da kolje Srbe!
Foto: Kurir Štampano

OZLOGLAŠEN

KO JE BIO MARTIN ŠPEGELJ: Hrvatski general koji je hteo da kolje Srbe!

Planeta -
Bivši ministar odbrane Hrvatske poznat u ratnoj istoriji zbog sramnog snimka iz 1991. godine na kome se čuje kako ugovara kupovinu oružja na crno

BEOGRAD - Na lošem glasu.Hrvatski penzionisani general i bivši ministar odbrane Martin Špegelj, koji je tokom građanskog rata u Jugoslaviji planirao pokolj Srba u kojem ne bi bilo milosti ni prema ženama ni prema deci, preminuo je juče u Zagrebu u 87. godini života. On je u ratnoj istoriji sa ovih prostora poznat kao glavni akter kompromitujućeg snimka koji je 1991. godine obavljen na TV Beograd, a na kojem se čuje kako ugovara kupovinu oružja na crno.Bogata karijeraNjegova bogata vojna karijera počinje učešćem u Drugom svetskom ratu na strani partizana, posle čega ostaje član Jugoslovenske narodne armije, da bi tokom osamdesetih godina 20. veka bio na čelu hrvatske Teritorijalne odbrane. Tu je zapovedao sve do 1985, kada u Zagrebu preuzima komandu nad Petom vojnom oblašću JNA. Bio je drugi hrvatski ministar odbrane, a posle početka rata u Hrvatskoj imenovan je za komandanta Zbora narodne garde i glavnog inspektora hrvatske vojske.Mrlja u Špegeljovoj biografiji je pomenuti dokumentarni snimak jugoslovenske kontraobaveštajne službe, koji je, nakon emitovanja 25. januara 1991. godine, otkrio plan za obračun sa JNA. Ideja je bila da se za vreme desetodnevnog rata u Sloveniji u junu 1991. godine povede zajednička odbrana kako bi Hrvatska napala vojne baze JNA po hrvatskoj teritoriji i tako ušla u rat.Nema milosti- To neće biti rat. Da, da - nego će bit građanski rat u kome nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema djeci. U stan, jednostavno - bombe u stan porodični - reči su ministra Špegelja u razgovoru s lokalnim funkcionerima HDZ.Zbog kompromitujućeg sadržaja snimka JNA i Predsedništvo Jugoslavije tražili su suđenje za Špegelja, a tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman skida ga sa mesta ministra odbrane. Špegelj nakon toga beži u Austriju, a nekoliko meseci kasnije imenovan je za komandanta hrvatske vojske.

Spasavali gole živote... Srpske izbeglice iz Hrvatske
Spasavali gole živote... Srpske izbeglice iz Hrvatske

Segmenti kontroverznog razgovora ŠPEGELJ SPREMAO MASAKR NAD SRBIMA U HRVATSKOJ!1. Ministar Špegelj: Organiziraj dva-tri čovjeka za likvidaciju najopasnijih, fizičku likvidaciju. Dođe se u stan, kurir, pojavi se na vratima - dum, dum! - i siđe dolje stepenicama. Poslije nek oni traže policiju da utvrdi tko je. Siđe se stepenicama dolje, ide se kod drugog i drugog, odnosno istovremeno. Koji su najopasniji, mogu biti ubijeni na vratima. Nije u pitanju niti žena niti djeca, ništa to, to se ne pita.2. Ministar Špegelj:- A Knin ćemo riješit na taj način što ćemo pokasapiti - i tu imamo međunarodno priznanje za to. I onda ćemo pokasapiti i sigurno, pogotovo sada kada je ova kurva pobijedio u Srbiji.- Milošević?Ministar Špegelj:- Da. Sad su nam Amerikanci, drugi dan kad je on pobijedio, ponudili pomoć, a do tada su sve špekulirali - bi - ne bi, bi - ne bi. Kažu sad ovako, hiljadu komada transportera oklopnih, ovakvih, onakvih, automobila, šta ja znam, za sto tisuća vojnika kompletno naoružanje besplatno.

KomemoracijaISPRATIĆE GA HRVATSKA VOJSKAMartin Špegelj preminuo je nakon duže bolesti u zagrebačkoj bolnici „Rebro“, a po navodima hrvatskih medija, predstavnici Oružanih snaga s njegovom porodicom ugovaraju detalje komemoracije i ispraćaja.Špegelj je rođen u Starom Gracu pored Virovitice 11. decembra 1927. godine, školovao se na Visokoj vojnoj akademiji i u Ratnoj školi Jugoslovenske narodne armije, a penzionisao se 1993. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track