Otkrivamo ko je kriv što je Srbija platila milion dolara za Miladina Kovačevića!
Foto: Kurir

Direktor MSP izbio Srbiji milion dolara iz džepa

Otkrivamo ko je kriv što je Srbija platila milion dolara za Miladina Kovačevića!

Politika -
Borislav Stefanović, poslanik DS založio se, na molbu strica Mirka, da se Kovačeviću, posle prebijanja Amerikanca, izda putni list u srpskom konzulatu u Njujorku i omogući beg

BEOGRAD - Ko će kome...Borislav Stefanović, poslanik DS i politički direktor MSP, urgirao je u srpskom konzulatu u Njujorku da se Miladinu Kovačeviću, posle prebijanja mladog Amerikanca, izda putni list na osnovu kog je iz SAD pobegao u Srbiju, koja je za njegovu slobodu kasnije isplatila čak milion dolara, otkriva Kurir. Stefanović je to izdejstvovao, kako tvrde naši izvori, preko tadašnjeg vicekonzula Igora Miloševića pošto su Kovačevići bliski sa Stefanovićevom porodicom, tačnije sa Borkovim stricem Mirkom, koji je u vreme tog incidenta bio generalni sekretar MSP.Druženje- Igor Milošević bio je vicekonzul u Vašingtonu u isto vreme kad je i Borko službovao u tamošnjoj ambasadi, gde je napredovao do zamenika ambasadora. Dok su zajedno služili, bili su najbolji drugovi, a familije nerazdvojne - kaže izvor Kurira iz vrha srpske diplomatije i nastavlja:- Kada je Borko prešao u MSP, za šefa kabineta ministra inostranih poslova unapređuje Igora i šalje ga u Njujork za vicekonzula. Javna je tajna da ga je zvao da Miladinu izda putni list jer mu je sud zaplenio pasoš. On je to i učinio nakon što je obećao sudiji na suđenju, u zvaničnom svojstvu kao konzul, da se Miladin neće udaljavati.Prema njegovim rečima, ta „operacija“ izvedena je jer se Kovačevići znaju sa Stefanovićima.- Mirko Stefanović, Borkov stric, inače diplomata, posle 5. oktobra, kada je praktično izbačen iz MSP, prešao je da radi u „Karneks“ u Vrbasu. Familija Miladina Kovačevića je iz Kule (koja je na oko 10 kilometara od Vrbasa), a živeli su, takođe, i u Vrbasu i od tada se znaju sa Mirkom, koga su zvali da im pomogne da izvuku sina iz zatvora u Americi - priča naš sagovornik i podseća da je pored materijalne štete Srbiji ovaj incident pretio da ugrozi i odnose sa SAD.Uslovna kaznaDa podsetimo, Igor Milošević i Slobodan Nenadović, bivši generalni konzul u Njujorku, polovinom juna ove godine osuđeni su uslovno na po godinu dana zatvora jer su korišćenjem službenog položaja pomogli Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. iako se protiv njega pred američkim pravosuđem vodio postupak zbog nanošenja teških povreda kolegi s koledža Brajanu Štajnhaueru. Milošević je na saslušanju tvrdio da je Kovačeviću izdao putni list u skladu s propisima i zakonima, kao i da je prethodno dobio saglasnost tadašnjeg konzula Nenadovića. Niko nije odgovarao u MSP, gde su tvrdili da je Kovačeviću izdat putni list „bez konsultacija sa Beogradom“.Bez komentaraOd Kovačevića - Miladina i njegovih roditelja Petra i Branke - juče nismo uspeli da dobijemo komentar, na pozive na telefonske brojeve poznate redakciji niko se nije javljao.

 Decenijsko prijateljstvo... Igor Milošević i Borko Stefanović
Decenijsko prijateljstvo... Igor Milošević i Borko Stefanović

Stara pričaSTEFANOVIĆ: NIJE ISTINABorislav Stefanović, na naše pitanje da prokomentariše saznanja do koji je Kurir došao, rekao je:- Stara priča i potpuno neistinita. To je sve što imam da kažem. Sve ostalo biće posledica pisanja vašeg lista - bio je kratak Stefanović.

Hronologija4. maj 2008. Miladin Kovačević u studentskom klubu u Bostonu brutalno pretukao kolegu s fakulteta Brajana Štajnhauera6. jun 2008.Miladin Kovačević pušten je, posle mesec dana, iz pritvora u Sjedinjenim Američkim državama9. jun 2008.U srpskom konzulatu u Njujorku izdaju mu putni list jer mu je američki sud uzeo pasoš10. jun 2008.Pobegao iz SAD iako je Srbija platila američkom sudu kauciju od 100.000 dolara kao garanciju za odbranu sa slobode i da neće pobećimart 2009.Vlada Srbije isplatila je zbog spornih postupaka diplomata 900.000 dolara odštete porodici Štajnhauer14. septembr 2010.Tokom suđenja se nagodio s tužilaštvom i prihvatio da bude osuđen na dve godine i tri meseca zatvora20. januar 2011.Miladin Kovačević otišao je na izdržavanje dvogodišnje kazne u zatvoru u Somboru26. novembr 2012.Uz primenu Zakona o amnestiji, Miladin Kovačević pušten je iz zatvorau Somboru

Svojim vernim čitaocima redakcija KURIRA danas POKLANJA MAGAZIN KUVAR!Takođe, u pisanom izdanju vašeg omiljenog dnevnog lista, pored ostalog, možete pročitati i sledeće:

PUK'O: Siledžija Adil prodao samo dve karte za proslavu Nove godine!

DILOVI: Šapićev drug uzeo od Grada 7,9 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track