KOCIJANČIĆ: Dijalog i vizna liberalizacija za Kosovo su dva različita procesa
Foto: Zorana Jevtic

Uoči sastanka u Briselu

KOCIJANČIĆ: Dijalog i vizna liberalizacija za Kosovo su dva različita procesa

Politika -
Evropska komisija (EK) je danas stavila do znanja da su pitanje liberalizacije viznog režima Evropske unije za Kosovo i dijalog Beograd-Priština dva odvojena procesa i da se zato u Briselu sutra očekuje dolazak kosovskog premijera Ise Mustafe na rundu dijaloga s predsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem.

To je saopštila predstavnica za štampu u EK Maja Kocijančič, na pitanje novinara da li Komisija ima potvrdu da će sutra u Brisel doći kosovski premijer Mustafa koji je izjavio da to nema nameru da učini sve dok EK ne oceni da su vlasti u Prištini učinile sve što treba da se ukinu šengenske vize za žitelje Kosova.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini koja sutra treba da učestvuje u dijalogu, je rekla da može da potvrdi da će dijalog Vučić-Mustafa biti održan i da će !biti reči o sprovodjenju sporazuma utanačenih u dijalogu, u čemu mora biti veoma opipljivih koraka".

"Takođe se", po njenim rečima, "mora sagledati kako postupati u dijalogu u budućnosti".

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je rekla da se Mustafa "jako očekuje sutra popodne u Briselu" i naglasila da su dijalog i vizna liberalizacija dva različita procesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja