Kodeks časti Vojske Srbije

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je u novembru Kodeks časti kojim se uređuju opšta moralna načela vojne profesije, njene osnovne vrednosti i norme ponašanja pripadnika oružanih snaga.

kodeks časti, vojska srbija, ministarstvo odbrane, načelnik generalštaba,

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je u novembru Kodeks časti kojim se uređuju opšta moralna načela vojne profesije, njene osnovne vrednosti i norme ponašanja pripadnika oružanih snaga.

- Kodeks časti čuva, neguje i razvija najvrednije srpske vojne tradicije - navodi se u tom dokumentu, koji je na osnovu Zakona o vojsci doneo načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić.

U Kodeksu časti, objavljenom na internet stranici Ministarstava odbrane navodi se da se pripadnik Vojske Srbije rukovodi sledećim opštim moralnim načelima - služenje otadžbini Srbiji, savesno i stručno vršenje dužnosti i čovečno postupanje. Navodi se i da su za pripadnika Vojske Srbije osnovne vrednosti vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje.

Ističe se i da pripadnik Vojske Srbije usvaja Kodeks časti i "obavezan je da se pridržava njegovih odredaba", kao i da "nepoznavanje Kodeksa časti ne oslobađa pripadnika Vojske Srbije moralne odgovornosti za njegovo kršenje". Povreda Kodeksa časti povlači moralnu odgovornost i smatra se nedostojnim postupkom koji drugim pripadnicima Vojske Srbije predstavlja negativan primer u ponašanju.

Ukoliko je pripadnik Vojske Srbije povredio istovremeno odredbe drugih zakona i Kodeksa časti, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast. Predviđeno je i da pripadnik Vojske Srbije izvesti pretpostavljenog u slučaju da se od njega traži ponašanje suprotno Kodeksu časti, a u slučaju da pretpostavljeni to zahteva, izveštava višeg.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (2)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • djole t

  djole t

  Kodex je nepotpun: Slušati NATO oficire kao Svevišnjeg... Ne kročiti na Kim, ni ako srpska komanda naredi... Milosrdno eliminisati Iračane, Kurde, Avganistance (bez euforije)... Ne pucati iz blizine u svoj narod kada se pobuni ...

  10 Odgovori 
 • Jare

  Jare

  Hoće li ovi novokomponovani,koji su se uvalili u MO početi ikada da razmišljaju srpskim mozgom i time automatski odbaciti kojekakve kodekse,koje im u mozak uvaljuju poslanici NATO-a ili savetnici sa zapada.Ima li Srbinu većeg i jačeg kodeksa časti od zakletve koju je polagao svom Kralju ili otadžbini.Sada u moderno vreme ta obaveza se odnosi ... više na svoju državu Srbiju.I umesto da nam to bude vodilja,a ovi novokmponovani ubacuju u srpski mozak neki zapadni kodeks časti.Pa zar u medicini največi kodeks nije Hipokritova zakletva.Ti demokratski maniri kodeksa sa zapada su njima bili potrebni jer su im države.a naročito ameri bili stvarani od koekakvih ljudi,počev od robijaša pa do siromaha,koji su se morali po dolasku na novu teritoriju nečim zajedničkim vezati.I zato su im uvaljivali kokekave kodekse,pa i časti,koja je trebala da postane nova vrlina u njihovom životu.I sad taj metod hoće neki novokomponovani bez mozga da implantira u našu Srbiju.Majko zemljo otvori se pa da propadnemo.Srbin je od dolaska na ove prostore uvek bio vezan za svoju veru i državu i vekovima kroz istoriju se borio za nju.Najveći kodeks Srbinu je otadžbina,za koju je položio nebrojene žrtve.I umesto da srpski mozak to potencira,ovi hibridni se prime na nebuloze zapadnog kodeksa časti i izjednačavaju svoju Srbiju sa njihovim tradicijama.Sklanjajte ove naše neznalice,jer će nam svakim danom uvaljivati sve veće nebuloze.Pa i oni sami ne znaju šta to znači.Srbinu je i sotaće za sve veke vekova zakletva jedini kodeks.Pa kad je taj kodeks,koji nam uvaljuju toliko častan,a što nam ti zlikovci po tom kodeksu pobiše malu Milicu i brojne druge civilne žrtve,što nam po tom kodeksu srušiše pola Srbije,da i danas ne znamo kako da se izvučemo.Sklanjajte ove naše vagabunde iz MO da nam ne brukaju državu Srbiju.Uzmimuo u redove MO domaći proizvod sa srpskim mozgom.

  8 Odgovori 

Poslednji komentar

 • djole t

  djole t

  Kodex je nepotpun: Slušati NATO oficire kao Svevišnjeg... Ne kročiti na Kim, ni ako srpska komanda naredi... Milosrdno eliminisati Iračane, Kurde, Avganistance (bez euforije)... Ne pucati iz blizine u svoj narod kada se pobuni ...

  10 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ne mogu političke partije da zadrže isti procenat primanja iz budžeta, a da se smanjuju plate i penzije građanima Dragan Marković Palma, lider JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!