Prikaži najnovije vesti
kodeks časti, vojska srbija, ministarstvo odbrane, načelnik generalštaba,

Kodeks časti Vojske Srbije

Društvo 17

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je u novembru Kodeks časti kojim se uređuju opšta moralna načela vojne profesije, njene osnovne vrednosti i norme ponašanja pripadnika oružanih snaga.

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je u novembru Kodeks časti kojim se uređuju opšta moralna načela vojne profesije, njene osnovne vrednosti i norme ponašanja pripadnika oružanih snaga.

- Kodeks časti čuva, neguje i razvija najvrednije srpske vojne tradicije - navodi se u tom dokumentu, koji je na osnovu Zakona o vojsci doneo načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić.

U Kodeksu časti, objavljenom na internet stranici Ministarstava odbrane navodi se da se pripadnik Vojske Srbije rukovodi sledećim opštim moralnim načelima - služenje otadžbini Srbiji, savesno i stručno vršenje dužnosti i čovečno postupanje. Navodi se i da su za pripadnika Vojske Srbije osnovne vrednosti vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje.

Ističe se i da pripadnik Vojske Srbije usvaja Kodeks časti i "obavezan je da se pridržava njegovih odredaba", kao i da "nepoznavanje Kodeksa časti ne oslobađa pripadnika Vojske Srbije moralne odgovornosti za njegovo kršenje". Povreda Kodeksa časti povlači moralnu odgovornost i smatra se nedostojnim postupkom koji drugim pripadnicima Vojske Srbije predstavlja negativan primer u ponašanju.

Ukoliko je pripadnik Vojske Srbije povredio istovremeno odredbe drugih zakona i Kodeksa časti, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast. Predviđeno je i da pripadnik Vojske Srbije izvesti pretpostavljenog u slučaju da se od njega traži ponašanje suprotno Kodeksu časti, a u slučaju da pretpostavljeni to zahteva, izveštava višeg.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 2 komentara