Kodeks časti Vojske Srbije

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je u novembru Kodeks časti kojim se uređuju opšta moralna načela vojne profesije, njene osnovne vrednosti i norme ponašanja pripadnika oružanih snaga.

kodeks časti, vojska srbija, ministarstvo odbrane, načelnik generalštaba,

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je u novembru Kodeks časti kojim se uređuju opšta moralna načela vojne profesije, njene osnovne vrednosti i norme ponašanja pripadnika oružanih snaga.

- Kodeks časti čuva, neguje i razvija najvrednije srpske vojne tradicije - navodi se u tom dokumentu, koji je na osnovu Zakona o vojsci doneo načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić.

U Kodeksu časti, objavljenom na internet stranici Ministarstava odbrane navodi se da se pripadnik Vojske Srbije rukovodi sledećim opštim moralnim načelima - služenje otadžbini Srbiji, savesno i stručno vršenje dužnosti i čovečno postupanje. Navodi se i da su za pripadnika Vojske Srbije osnovne vrednosti vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje.

Ističe se i da pripadnik Vojske Srbije usvaja Kodeks časti i "obavezan je da se pridržava njegovih odredaba", kao i da "nepoznavanje Kodeksa časti ne oslobađa pripadnika Vojske Srbije moralne odgovornosti za njegovo kršenje". Povreda Kodeksa časti povlači moralnu odgovornost i smatra se nedostojnim postupkom koji drugim pripadnicima Vojske Srbije predstavlja negativan primer u ponašanju.

Ukoliko je pripadnik Vojske Srbije povredio istovremeno odredbe drugih zakona i Kodeksa časti, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast. Predviđeno je i da pripadnik Vojske Srbije izvesti pretpostavljenog u slučaju da se od njega traži ponašanje suprotno Kodeksu časti, a u slučaju da pretpostavljeni to zahteva, izveštava višeg.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!