KOLAPS NA HRVATSKIM GRANICAMA: Plenković traži da Slovenci vrate stari režim
Foto: Čitalac Kurira I Beta

Strože kontrole napravile haos

KOLAPS NA HRVATSKIM GRANICAMA: Plenković traži da Slovenci vrate stari režim

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je slovenačku policiju da vrati dosadašnji režim kontrole putnika na granicama.

On je, komentarišući saobraćajne gužve na granicama, dodao da je slovenački premijer Miro Cerar pokazao razumevanje za to.

"Moj apel je bio vrlo jasan - da i slovenačka policija pređe sa sistemske na ciljane kontrole, što bi bio povratak na dosadašnji režim prelaska granice i rezultiralo manjim gužvama i čekanjima na graničnim prelazima", rekao je Plenković.

On je dodao da je sa slovenačkim premijerom u svakodnevnom kontaktu kao i da je Cerar pokazao razumevanje u vezi sa za neodrživošću sistemske kontrole prelaska granice, pogotovo uoči uskršnjih praznika i početka turističke sezone.

Plenković je istakao da nakon toga sa svim drugim partnerima mora da pronađe dugotrajno rešenje koje će Hrvatsku dovesti u položaj da se priprema za Šengen.

"Naći ćemo i institucionalne i pravne metode da sprečimo ovakve situacije u budućnosti, a istovremeno smo spremni da damo svoj doprinos u sprečavanju terorizma i kvalitetnoj kontroli naših granica prema zemljama koje još uvek nisu u EU", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track