Insekti ubice

Komarci zarazili 43 osobe!

Društvo

Od groznice zapadnog Nila u Srbiji obolela još 21 osoba. Do sada jedan pacijent umro a 21 izlečen

komarci, bolest, groznica zapadnog Nila, Srbija, umro pacijent,

BEOGRAD - Tigrasti komarci šire zarazu.
Pored jedne preminule osobe i 21 pacijenta izlečenog od groznice zapadnog Nila, na intenzivnoj nezi u Klinici za intenzivne i tropske bolesti KCS u Beogradu leži još 21 bolesnik za kojeg se sumnja da je zaražen virusom ove bolesti, saznaje Kurir.

Koliko je ukupno osoba u Srbiji obolelo od virusa koji prenose tigrasti komarci. i koji se preko ptica proširio po svetu, nemoguće je utvrditi pošto se lekaru javljaju samo oni s najtežim oblikom bolesti.

- Osim jedne pacijentkinje, koja je lečena u Pančevu i tek u ozbiljnijoj fazi bolesti preneta kod nas, i koja je preminula, ostalih 21 je izlečeno. Pored njih, na intenzivnoj nezi imamo još 21 pacijenta za kojeg sumnjamo da je oboleo od istog virusa, što ćemo znati kada analize budu gotove. Na lečenju su samo najteži bolesnici, koji imaju zapaljenje mozga, dok se oni s blažim simptomima ne obraćaju lekaru jer i ne znaju da su oboleli - kaže dr Olga Dulović, zamenica direktora Klinike za intenzivne i tropske bolesti u Beogradu, i dodaje da je groznica zapadnog Nila u većini slučajeva izlečiva i da samo kod najtežih bolesnika ishod može biti smrtan.

U Institutu „Torlak“ kažu da je od 18. jula do 24. avgusta u uzorku krvi kod 21 obolele osobe potvrđen virus zapadnog Nila.

- Posle toga nije potvrđen nijedan slučaj, a trenutno analiziramo nekoliko sumnjivih slučajeva, i rezultati će biti gotovi do kraja nedelje - kažu u „Torlaku“.

S. Tomčić


Izazivaju zapaljenje mozga

Mr Bojana Grgić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ističe da period inkubacije virusa zapadnog Nila traje od tri do 14 dana.

- Oko 80 odsto inficiranih ljudi nema nikakve znake bolesti. Kod 20 odsto inficiranih javlja se blaga klinička slika sa simptomima kao što su temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje. Mogu se javiti otok limfnih žlezda ili osip na koži. Manje od jedan odsto obolelih dobije zapaljenje mozga i moždanih opni. Smrtnost se kreće od tri do 14 odsto - kaže Grgić.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • vlajcmen

  vlajcmen

  ja se izvinjavam a sto malkice se ti isti komarci neprsnu,pa da neumiremo bezveze!
  p.s izvinjavam se farmaceutskim kucama!

  10 Odgovori 
 • ggg

  ggg

  Mene malopre ujeo za prst, gotov sam!

  4 Odgovori 
 • marko

  marko

  karaburma je puna tih tigrastih komaraca.Svako veče u stanu ih ima barem 5-6, a ljudima u okolini poiskakale groznice i svi se žale da su umorni i da naglo gube snagu, da imaju glavobolje...Onda su oni svi zaraženi

  3 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Lik

  Lik

  Ja se real no plasim al isto mi Je dal cu od ovog a ili noo ga biti zarazena

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Hvala Čileu što su odbili da igraju utakmicu sa tzv. reprezentacijom Kosova Ivica Dačić šef diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!