Na Kosovu se rađa islamska država
Foto: Kurir

Miroljub Jevtić, profesor FPN

Na Kosovu se rađa islamska država

Komentar dana -

Umesto da se popnemo u voz kojim se vozi svet i gde je borba protiv ID prioritet, mi pomažemo ideju velike Albanije

Ovih dana su mediji kao ekskluzivnu novost preneli da su na Kosovu i Metohiji uspostavljeni jaki temelji Islamske države (ID). Nažalost, ta vest jeste ekskluzivna samo zato jer ju je objavio Njujork tajms. Ali za one koji se fenomenom islama bave, ta vest je više nego bajata.Još pre trideset godina je autor ovih redova to objavio u onda veoma čitanoj Dugi, koja se samo u Zagrebu znala da proda u 50.000 primeraka. Tada sam kazao da „kad se iz albanskog secesionizma izvuče islamski ekstremizam, ostaju samo korice, kao kad se iz udžbenika fizike izvuče matematika“. I od tada sam to bezbroj puta ponovio.Ali to niko nije hteo da sluša. Naša politika, nauka i publicistika su papagajski ponavljale da na KiM deluje antireligijski pokret koji je ujedinio Albance triju vera, koji su religiju odbacili u ime etničke velike Albanije. I u ime toga tražili su podršku od međunarodnih faktora, verujući da će SAD i EU, koje grade multikulturalizam, biti na našoj strani. Pritom, nisu shvatili da svet vidi da je na KiM 99 odsto muslimana. I da između islamizacije koja se širi svetom i sekularnog nacionalizma nije teško načiniti izbor.

Dakle, sekularna velika Albanija je premija za Zapad. Tako da je svako insistiranje srpskih zvaničnika da je reč o albanskom nacionalizmu i velikoj Albaniji za Zapad najsigurniji dokaz da su u pravu što pomažu projekat kosovske nezavisnosti. Jer valjda Srbi najbolje znaju šta se tamo zbiva.

Tako je srpska priča o nacionalističkoj velikoj Albaniji glavni vetar u leđa projektu nezavisnog Kosova.Umesto da se popnemo u voz kojim se vozi svet i gde je borba protiv ID prioritet, mi pomažemo ideju velike Albanije. Kad bismo isticali da se borimo protiv ID i da se čitav KiM pretvara u nju, i islamski svet bi morao biti s nama - i Saudijska Arabija se deklarativno bori protiv nje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track