icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

KAO NISU ZNALI!

KAO NISU ZNALI!

Komentar dana

Posle masakra u Nici svi su kao iznenađeni. Kanda nisu znali da će se to desiti! I nisu! Normalno da nisu znali da će se desiti u Nici. Ali su znali da će se desiti, da li u Nici ili Marselju, Bordou, Nantu, Strazburu, svejedno.

Znali su jer su im islamisti to poručili i stalno poručuju još od Šarli ebdoa. Nažalost, preduzeli su sve da olakšaju posao čoveku koji je na taj način hteo da pokaže svoju privrženost islamu. Da li je to dobar ili loš način da se pokaže privrženost veri, moraju da se dogovore muslimani.

Nemuslimani tu ne mogu ništa, ali mogu da zaštite svoj sistem vrednosti i života ne baveći se pitanjem šta je islamski ispravno, a šta nije.

A svi to čine. Naročito Francuska. Politika odnosa prema islamu koja se u Francuskoj vodi je potpuno pogrešna. Prema poslednjim vestima, vozač kamiona u Nici je sin poznatog člana islamske tuniske partije En Nahda.

A predsednika te partije Rašeda Ganušija je 16. juna primio u Parizu Žak Lang.

Centralna tačka njihovog razgovora bila je ‚‘kako od političkog islama preći na islamsku demokratiju‘‘.

Upravo u toj rečenici leži odgovor na to zašto se Nica desila i zašto će se i dalje dešavati ako se Zapad ne opameti. Jer ako postoji politički islam, onda to znači da postoji i nepolitički. A to je elementarno nepoznavanje činjenica.

Islam je teološki din va davla - i vera i država. Odvajanje jednog od drugog znači ukidanje islama. Isto tako je besmislena i ideja da se politički islam pretvori u islamsku demokratiju. Pa, demokratija je politički pojam par ekselans. Znači opet dođemo na isto. Rašed Ganuši savršeno dobro zna da se za ‚‘nepolitički islam‘‘ gori u paklu. Zato od toga nema ništa. Ali Žak Lang ne zna. I ne znajući to gaji lažnu nadu u integraciju sledbenika islama, za koje je sekularizam put u pakao. Rezultat je Nica. Nažalost, i druge Nice, koje će neizbežno nastupiti ako se politika ne promeni.

Dr Miroljub Jevtić, politikolog religije

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir