BOGATA MANGUPARIJA! Kolumnistkinja Kurira o Rajskim papirima: Dokazi o moćnima i nezasitima!
Foto: Zorana Jevtić

komentar dana Ljilje Jorgovanović

BOGATA MANGUPARIJA! Kolumnistkinja Kurira o Rajskim papirima: Dokazi o moćnima i nezasitima!

Komentar dana -

Otkrivanje „Rajskih papira“ zapravo nije priča o porezima, već o pohlepi, nezasitosti i odsustvu samilosti najmoćnijih

Šta da misli običan čovek kad pročita da su najbogatiji na svetu tražili rupe u zakonu kako bi izbegli da plate porez? Šta da rade milioni građana širom planete koji drhte nad pretnjama novim taksama, uterivačima dugova i oduzimanjem imovine? Šta da misle?

Nije lako da se odgovori, a da bude pristojno.

Ako je Elizabeti Drugoj potreban ofšor fond na Kajmanskim ostrvima da bi prodaja njenih malih kućnih aparata dodala još jedan dijamant kruni, ako Džastin Trudo dolazi na vlast obećanjima da će se obrušiti na one koji izbegavaju porez a finansira ga čovek koji beži na Kajmane da svoj ne plati, ako to isto radi pod sankcijama Putin dok njegov zet tesno sarađuje s firmom za transport američkog sekretara za trgovinu Vilbura Rosa, ako „Fejsbuk“, „Tviter“, „Epl“, „Najki“, Arsenal, Madona, Bono i još 120 milijardera uživaju u poreskim rajevima, ko će da plati ono što oni nisu platili?

Platiće oni koji ne mogu da spavaju zbog tih koji spavaju na parama. Platićemo mi.

Otkrivanje „Rajskih papira“ zapravo nije priča o porezima, već o pohlepi, nezasitosti i odsustvu samilosti najmoćnijih. Za njih ne važe pravila kojih se pridržava normalan svet. Za njih ne važe ni isti zakoni. Potpuno svesno uživaju u mogućnosti da izvrdaju porez, ne misleći na posledice koje trpe manje srećni i manje bogati. Sitna korupcija najstrože se kažnjava, dok planetarna oligarhija može da radi šta hoće.

Pokazalo se da na duže staze demokratija truli kao i svi politički sistemi pre nje. Zakone s „rupama“ napisali su upravo oni kojima su te „rupe“ i bile potrebne. Potpuno je nebitno koliko je ofšor biznis legalan. Možda je legalan, ali je nemoralan. A gde nema ekonomskog morala, nema ni demokratije.

I kako sada da gledamo na „dobronamerne“ savete država koje posle toliko godina razvijanja „institucija“ ne vide bogate mangupe u svojim redovima, ali vole da sole pamet drugima? Kako da zažmurimo na „teorije zavere“, izbrišemo ove navodnike, jer je oduvek bila i biće zavera bogatih protiv siromašnih?

„Rajski papiri“ samo su vrh ledenog brega. Ako ništa drugo, saznali smo da je svetska elita samo skup povlašćenih krimosa. U svojoj čaši martinija umesto masline imaju kap naše krvi.

foto: AP

Nije platio porez za privatni avion

UMEŠAN I LUIS HAMILTON

Svetski šampion u Formuli 1 Luis Hamilton jedan je od najbogatijih sportista planete, ali je izbegao plaćanje poreza na svoj privatni avion. Iskoristio je „ostrvo Men šemu“, otkrivaju „Rajski papiri“. Utaja poreza izvedena je tako što je osnovana lažna firma za iznajmljivanje vazduhoplova, preko koje je Hamilton rentirao avion sam od sebe. Inače, Hamilton, čije bogatstvo se procenjuje na 130 miliona funti, već deset godina živi kao poreski izbeglica, prvo u Švajcarskoj, a potom i u Monaku.

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track