Bakir i Dodik
Foto: Kurir

Stojan Drčelić, šef deska

Bakir i Dodik

Komentar dana -

Nema sumnje da je Bakir Izetbegović, politički gledano, bleda imitacija svog pokojnog babe. Nema ni njegovu harizmu, ni političku pragmatičnost, ni snagu ličnog primera, niti se može bezuslovno osloniti na saveznike onako kako je to činio Alija devedesetih. Nema ni zaokruženu državu, ni uspešnu ekonomiju, ni respektabilnu vojsku.

Ništa Bakir sem Dodika nema i samo Dodik Bakira spasava. I obrnuto, naravno. Treba dobiti izbore, kako u Sarajevu, tako i u Banjaluci.

Otud licemerno deluje provala besa iz Beograda i Banjaluke zbog izjave Izetbegovića da se nada da će „BiH priznati Kosovo“ i da će celovitost Bosne „braniti i oružjem“. Ljut je Vučić, tvrdi da intervju ima dalekosežne političke posledice i implikacije, te da, parafraziram, niko u Srbiji zapravo još i ne razume šta je Bakir tajno poručio. Odmah zatim, krenuo je da tumači i Palma iz Jagodine, prosvetlilo ga sedenje na hoklici, pa primećuje da to Bakir govori u nečije ime, izjasnili se redom i Selaković i Mihajlovićeva i narednih će se dana o ovom pitanju izjasniti svaki član vladajuće koalicije.

I nek se izjasne, ne gajim baš nikakvu empatiju prema Izetbegoviću, ni kao političaru, ni kao drugu Nasera Orića, ali je čudno da baš niko iz vladajuće koalicije u Srbiji ne reče ni slova o Dodikovim stalnim najavama referenduma, pa ni ove poslednje najave o doduše „mirnom izdvajanju Republike Srpske iz BiH“. A na direktno pitanje „da li insistiranjem na samostalnosti Srpske ugrožava poziciju Beograda u vezi s Kosovom“, doslovno kaže: „Nisam pitao Srbiju šta o tome misli...“

Ne pita Srbiju, ali rado deli lekcije Beogradu savetom da proglasi Bakira personom non grata. Takoreći, pun je bratske brige za međunarodnu poziciju Srbije.

Bilo je dovoljno pogubnih avanturista u našoj novijoj istoriji, među njima i onih koji su verovali da se srpska nacionalna politika može voditi sa Pala.

Ne može. Prvo to Vučić da objasni Dodiku, pa posle Bakiru sve po spisku. Mada, zna sve Dodik. Ništa tu ne biva bez Vučića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track