KOMENTAR DANA LJILJE JORGOVANOVIĆ: Senke nad srpskim izborima
Foto: Printscreen

KOLUMNA

KOMENTAR DANA LJILJE JORGOVANOVIĆ: Senke nad srpskim izborima

Komentar dana -

Navaljuje Nebojša Stefanović na predsednika Srbije da se ovog proleća izađe i na parlamentarne izbore. Poštuje njega Vučić onoliko, ali ne menja mišljenje da mu je za sada dovoljna bitka za Beograd. Ko zna, ako se do marta „raspetlja kosovski čvor“ i postigne „istorijski sporazum“ sa Prištinom, možda predsednik i posluša Stefanovića. Ali pošto su šanse za to „manje od pet posto“, vrhovna vlast je zadovoljna ubedljivom pobedom na lokalnim izborima u četiri opštine. Oni se čine kao odlično primljena pilot-epizoda buduće serije, gde će protivnici „sva kola teškog tovara“ da sruče na leđa glavnom glumcu i čekaju svojih pet minuta slave.

Niti im u leđa duva snažni vetar iz Moskve, niti su povećali smanjene plate i penzije, niti su izgradili puteve, doveli subvencionisane investitore, izgradili pevajuću fontanu, kupili razmetljivu jelku, već se diče mostovima preko kojih davno prelazimo zaboravljajući kakva se prašina dizala dok su se gradili i koliko su koštali. Senke tih mostova koštaće ih. Oni koje nazivaju „proevropskom“ opozicijom krenuće na Beograd u pet kolona. Dragan Đilas vuče Jankovića, Tadića i Jeremića, Dragan Šutanovac Zorana Živkovića, dok će Dosta je bilo, LDP i Aleksandar Šapić da probaju sami. Dveri i DSS lebde u nekom „nacionalnom“ getu, a slobodni preletačevići biraju vrstu humora kojim će da izađu na crtu. Da li su zaista uvereni da ih ovakav raspored vodi do pobede, makar samo u Beogradu, gde im se smeši kasa metropole?

Gotovo svi Vučićevi protivnici decenijama su bili na vlasti i u vlasti, a da nisu napravili nijednog jedinog novog političara, bar jedno sveže lice koje će da ih zameni. Tako rade sve ozbiljne stranke. Samo je Vojislav Šešelj iza sebe ostavio mladog Vučića, školujući ga za budući posao. Smešno je govoriti o „proevropskim“ strankama, kada je Vučić postao veći Evropljanin od Evropske unije, veći mirotvorac od nevladinih organizacija... Mogu da ga gađaju u autokratizam, medijske slobode i rast kriminala, na šta on već ima spreman odgovor. Bolje on poznaje njih nego oni njega.

Kaže da se boji tajkuna koji imaju običaj da spajaju nespojive stranke, nazivajući ih „tajkunsko-lopovskim“ koalicijama, kao da se ne seća da je i njegova stranka stvorena jednim takvim bezgrešnim začećem, u senci. Biće ipak da se boji novca, tajkunskog ili nekog drugog, kojim se lako napravi robot pobednik. S druge strane, nije mu zanemarljiva ni Đilasova propagandna rečenica da ćemo imati najvažnije izbore posle 5. oktobra. Može da se seti da su i Miloševića naterali da izađe na parlamentarne izbore uveravajući ga u sigurnu pobedu. Senku Miloševićevog kraja izbegava bez republičkih izbora, nevezano za ishod u Beogradu.

Zato je sadašnjem predsedniku najvažnije da kupi vreme. Ako padne Beograd, još uvek bi imao odstupnicu. Stefanović džabe navaljuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track