KONAČNO: Tijana u petak ili subotu putuje u Hjuston

KONAČNO: Tijana u petak ili subotu putuje u Hjuston

Društvo -
Tijana bi trebala u petak da otputuje u Hjuston na transplantaciju srca. Pronađena je strana agencija specijalizovana za medicinski transport, koja ima licencu za let u Ameriku

BEOGRAD - Osmogodišnja Tijana Ognjanović trebala bi u petak ili u subotu da otputuje u Hjuston na transplantaciju srca, jer njeni roditelji pregovaraju sa dve strane kompanije koje su specijalizovane za transport ozbiljnih bolesnika.

"Pregovaramo sa dve strane kompanije i sutra ćemo znati koja će od njih biti izabrana tako da će Tijana u petak ili u subotu krenuti u Hjuston", rečeno je Kuriru u Fondaciji princeze Katarine Karađorđević.

Avion će kompletno biti opremljen neophodnim aparatima, imaće svoje lekare i medicinske sestre, ali će u pratnji biti i dr Sergej Prijić.

Prvobitno je planirano da mala Tijana otputuje za Hjuston redovnim letom, ali su sve komercijalne avio kompanije odbile da je prevezu zbog velikog rizika po njeno zdravlje.

Maloj Tijani Ognjanović pre šest godina dijagnostikovana je restriktivna kardiomiopatija, tako da je jedini lek transplantacija srca.Intervencija je prvo trebalo da bude urađena u AKH bolnici u Beču, gde bi koštala oko 200.000 evra, ali se zdravstveno stanje male Tijane pogoršalo, tako da su roditeljima u ovoj bolnici rekli da ne mogu staviti na listu čekanja i obaviti transplantaciju, jer su šanse da preživi operaciju u ovom centru svega dva posto.

Jedina šansa za ovu devojčicu ostala je klinika u Hjustonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima, gde su roditeljima prvo tražili 1.015.000 dolara, da bi posle intervencija i pritisaka sa raznih strana taj iznos bio smanjen za 30 odsto, na 710.000 dolara.U velikoj humanitarnitarnoj akciji, u koju su se uključile mnogobrojne javne ličnostii i građani, prikupljen je neophodan novac za njeno lečenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track