Konkurs za 50.000 popisivača u avgustu

Društvo

Autor:

BEOGRAD -Popis, koji je prvobitno zakazan za april, pa zbog nedostatka finansijskih sredstava odložen za oktobar, po stanovniku će koštati 350 dinara, a pokazaće i koliko ima građana Srbije, da li su i koje fakultete završili, kakav je "odnos" žena i muškaraca

snezana lakicevic, popis

BEOGRAD -Popis, koji je prvobitno zakazan za april, pa zbog nedostatka finansijskih sredstava odložen za oktobar, po stanovniku će koštati 350 dinara, a pokazaće i koliko ima građana Srbije, da li su i koje fakultete završili, kakav je "odnos" žena i muškaraca...

Popisivači će "na terenu", kako je zakon predvideo, prikupljati i podatke o prihodima građana, njihovom poslu, zvanju, pa i o domaćinstvu - od adrese i sprata, preko površine i broja soba u stanu, do godina njegove izgradnje i vrste energije koja se koristi za grejanje, ali se neće "baviti" seksualnom orjentacijom građana.

Za one koji se ne odazovu na popis ili popisivačima daju nepotpune i netačne podatke, predviđene su prekršajne kazne od 20.000 do 50.000 dinara, mada postoje i pitanja na koja nisu u obavezi da ogovore.
Reč je, kako je objasnila načelnica Odeljenja za popis stanovništva Zavoda za statistiku Srbije Snežana Lakčević, o pitanjima koja se odnose na nacionalnu pripadnost i veroispovest građana.

Građani, dodala je, ne treba da strepe da će im popisivači "zavirivati" u spavaće sobe i zadirati u privatnost, jer rade "na poverenje", a na ispitanicima je da im iskreno odgovore.
Lakčević je rekla da su rezultati popisa uslov planiranja i praćenja realizacije strateških ciljeva države, istakavši da je tajnost podataka zagarantovana i da će biti korišćeni isklučivo u statističke svrhe.

Konkurs za oko 50.000 popisivača biće, najavila je, raspisan u avgustu.
Na popisivanju stanovništva će biti angažovano između 55.000 i 60.000 ljudi, za čiju je obuku "rezervisan" septembar, kako bi spremno startovali 1. oktobra u osam ujutru, istovremeno - u gradovima i u selima.

Zadatak svakog popisivača je da "obiđe" 80 domaćinstava, odnosno oko 250 osoba, a biće vidno obeleženi, pa građani neće imati razloga da brinu "koga puštaju u kuću".

"Ukoliko popisivač naiđe na stan ili kuću u kojoj, kada pozvoni, nema nikoga, dužan je da nekoliko puta dolazi i da pokušava da nađe nekog člana domaćinstva koji mu može dati potrebne podatke", napomenula je Lakčević.

Popis će trajati dve nedelje, odnosno do 15. oktobra, a za njegovu realizaju predviđeno je oko 2,7 milijardi dinara, odnosno već pomenutih 350 dinara po stanovniku.

Preliminarni rezultati, kako je i predviđeno Izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, očekuju se 30 dana po završetku popisa, a konačni će se objavljivati sukcesivno od avgusta sledeće godine.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (9)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Jovanka

  Jovanka

  koji su uslovi na konkursu za popisivaca. Vrlo sam zainteresovana buduci da imam iskustva sa statistikom

  53 Odgovori 
 • Lupi Glavom Ovde

  Lupi Glavom Ovde

  Uslovi su da imas noge, vremena, da znas da citas i pises i da mozes da popijes desetak kafi dnevno, mozda i koju rakijicu kad dodjes u goste kod dobrih domacina. Nemaju popisivaci nika'ke veze sa statistiskim radom, oni samo "fizikalisu"

  50 Odgovori 
 • Danica

  Danica

  gde mogu da se prijavim za ovaj posao?

  33 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Plamenka

  Plamenka

  A ovo je kao 350 dinara po popisanoj osobi, ako ti mozes da obidjes 80 stanovnistava tj ojo 250 ljudi....Ispade da ces za 15 dana da dobijes 90 000????? Sance nema!!!!!

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!