Košarkašice Srbije podržale akciju Podignimo Stupove
Foto: Manastir Đurđevi Stupovi

Humana misija

Košarkašice Srbije podržale akciju Podignimo Stupove

Košarka -
U sklopu akcije obnove prve vladarske zadužbine dinastije Nemanjića srpske košarkašice dale prilog za zvono manastira

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije darovala je prilog za zvono manastira "Đurđevi stupovi", čime se uključila u akciju "Obnovimo sebe, podignimo Stupove".

Izabranice selektorke Marine Maljković time su se pridružile misionarskoj akciji pod nazivom "Obnovimo sebe, podignimo Stupove", u kojoj učestvuju brojne državne, kulturne i naučne institucije, sportisti, muzičari, umetnici i mnogi drugi, što predstavlja zajedničko ime za sve aktivnosti koje se preduzimaju u cilju kako obnove manastira "Đurđevi Stupovi" u Rasu, tako i duhovnog prosvetljenja srpskog naroda.

"Đurđevi Stupovi" u Starom Rasu, jedan od najstarijih manastira u nekadašnjem prestonom području srednjevekovne Srbije, koji je podigao Stefan Nemanja u prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana, svojom siluetom dominira dolinama Raške i Deževe. Nalazi se oko četiri kilometara severozapadno od Novog Pazara. Silueta jedne impozantne kupole posađene na moćno postolje stubaca, lukova i zidova izgleda veličanstveno - vidi se sa desetine kilometara daljine. Manastir je podignut na samom vrhu istaknutog uzvišenja, a osobena arhitektura crkve Svetog Đorđa sa dve kule zvonika - stlpa - odredila je kasniji naziv i crkvi i manastiru - Đurđevi Stupovi.

Prema kazivanju njegovog biografa i sina, potonjeg srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, Nemanja se za vreme svoga zatočeništva u jednoj pećini zavetovao da će izgraditi hram i posvetiti ga Svetom Đorđu, kome se tokom života molitvenim rečima više puta usrdno obraćao za pomoć. Pošto je preuzeo vrhovnu vlast u srpskim zemljama (1166.), Nemanja je otpočeo gradnju manastira. Crkva je završena 1171. godine, kako svedoči ktitorski natpis na zapadnom portalu hrama. Nešto kasnije, oko 1175. godine, crkva je i oslikana, a manastir je odmah stekao veliki ugled kao prva vladarska zadužbina dinastije Nemanjića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track