KREMLJ ODBRUSIO BELOJ KUĆI: Što se hakovanja izbora tiče, Putin je već davno sve objasnio Obami
Foto: Reuters, 25.01.2016.

Prepucavanje

KREMLJ ODBRUSIO BELOJ KUĆI: Što se hakovanja izbora tiče, Putin je već davno sve objasnio Obami

Planeta -

Posle optužbi Amerike da se Moskva mešala u predsedničke izbore u SAD i hakovala organizacije Demokratske partije, danas se oglasio Kremlj poručivši da je ruski predsednik Vladimir Putin po tom pitanju Baraku Obami dao "veoma jasan odgovor".

Pomoćnik predsednika Rusije, Jurij Ušakov, izjavio je novinarima u Tokiju da je Putin na marginama samita G20 u septembru objasnio Obami stav Rusije po tom pitanju, javila je agencija Itar Tas.

"Razgovarali su u četiri oka o raznim temama, a dotakli su se i ove teme. Naša strana je iznela veoma jasan odgovor što se možda nije uklapalo sa onim što je Obama pokušavao da nam objasni", rekao je Ušakov, preneo je Rojters.

Obama je sinoć izjavio da će SAD preduzeti akciju protiv Rusije zbog navodnog mešanja u izbornu kampanju u Americi, navodeći da je o tome razgovarao direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Potrebna nam je akcija i to ćemo i uraditi", rekao je Obama za Američki nacionalni radio (NPR), prenosi BBC.

"Mislim da nema nikakve sumnje u to da, kada bilo koja strana vlada pokušava da utiče na integritet naših izbora, moramo da preduzmemo akciju - i to ćemo i da uradimo na način i vreme kada mi izaberemo", poručio je Obama.

Obama je naveo da nešto od toga može da bude "eksplicitno i javno objavljeno, a nešto ne", ne precizirajući koje mere će biti preduzete.

"Gospodin Putin je jako svestan šta mislim o tome, jer sam direktno s njim pričao o toj temi", naveo je Obama.

Bela kuća je u četvrtak sugerisala da je Putin bio direktno uključen u hakovanje koje je imalo za cilj da utiče na američke izbore i omogući pobedu Donalda Trampa.

"En-Bi-Si njuz" je prethodno preneo tvrdnje američkih obaveštajnih zvanicnika da je Putin "lično umešan u tajnu ličnu kampanju".

Na pitanje o ovim tvrdnjama, Putinov portparol Dmitrij Peskov ih je odbacio kao "smešnu glupost".

Kako je javio NBC, Putin je navodno lično dao instrukcije kako da se filtriraju i koriste poruke ukradene demokratama u tim napadima.

Navodi se i da se veruje da Putin nikada nije oprostio Hilari Klinton što je 2011, kada je bila državni sekretar, javno dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a optužio ju je i za podsticanje uličnih protesta.

Prema zvaničnicima američkih obaveštajnih službi, Putin je posle to radio i iz drugog razloga, želeći da pokaže svetu da je politika SAD korumpirana i da bi "izazvao podelu među vodećim saveznicima SAD, stvarajući utisak da više ne mogu da se oslone na Ameriku kao verodostojnog svetskog lidera".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track