Prikaži najnovije vesti
Petar Matijević i Borislav Novaković
Borba protiv korupcije

Krivične prijave Matijeviću i Novakoviću zbog prevare od 4 miliona evra

Društvo 184

Istraga je došla do podatka da se Matijević, Novaković i Gajić sumnjiče za zloupotrebu počinjenu u vreme kada je gradonačelnik Novog Sada bio Igor Pavličić. U to vreme, Novaković je bio direktor Zavoda za izgradnju grada

BEOGRAD - Protiv Petra Matijevića, vlasnika kompanije Industrija mesa „Matijević“, Borislava Novakovića, šefa poslaničkog kluba DS u Skupštini Vojvodine, i Vojislava Gajića, vlasnika firme “Aleksandar gradnja”, policija će podneti krivične prijave zbog zloupotrebe teške četiri miliona evra i to u dodeli zemljišta za poznati novosadski hotel “Holidej in”-piše Blic.

- Policija je istragu završila. Krivične prijave su napisane i sada se čeka konačna odluka tužilaštva koje bi trebalo da naloži njihovo hapšenje - kaže  izvor iz MUP-a Srbije.

On navodi da je na spisku osumnjičenih još pet osoba, ali i da bi eventualnu akciju hapšenja moglo da odloži Novakovićevo zdravstveno stanje. On je, naime, pre

nedelju dana primljen u bolnicu zbog predinfarktnog stanja.

Istraga je došla do podatka da se Matijević, Novaković i Gajić sumnjiče za zloupotrebu počinjenu u vreme kada je gradonačelnik Novog Sada bio Igor Pavličić. U to vreme, Novaković je bio direktor Zavoda za izgradnju grada (ZIG).

- Krivična prijava odnosi se na realizaciju ugovora o davanju „ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta“ u zakup na 80 godina, za vreme Novakovićevog mandata u ZIG-u, od 2008. do 2011. U pitanju je dodela parcele od 1.174 kvadrata, na uglu Futoškog puta i Novog bulevara, na kojoj je Gajić izgradio „Holidej in“ - kaže naš izvor.

Prvi ugovor o zakupu sklopljen je između Zavoda kao zakupodavca i „Matijevića“ radi izgradnje tržnog centra, i sa mogućnošću izgradnje hotela „shodno regulacionom planu područja Telep“. Međutim, 2010. “Matijević” je aneksom ugovora preneo pravo zakupa na „Aleksandar gradnju“ d.o.o. i taj aneks je i predmet krivične prijave.

Dosadašnjom istragom policija je utvrdila da su osumnjičeni naneli štetu budžetu Novog Sada i Srbije od milion evra, da je „Matijevićna protivzakonit način pribavio dva i po miliona evra, a „Aleksandar gradnja“ oko 500.000 evra.


Na spisku osumnjičenih su još i troje rukovodilaca u Zavodu za izgradnju Novog Sada, kao i tadašnji direktori “Matijevića” i “Aleksandar gradnje”.

Novaković u bolnici, u predinfarktnom stanju

Borislav Novaković nalazi se u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Lekari ove ustanove kažu da je šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Vojvodine primljen u teškom stanju, ali da nije životno ugrožen.


 

 

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir