Prikaži najnovije vesti
Tomislav Nikolić, krsna slava, Petrovdan, Bajčetina,
Pomen

Krvavi Petrovdan: I Srbe bole rane

Društvo 22

U Srebrenici juče služeno opelo za desetoro Srba koje su Orićevi borci pre 20 godina zarobili, mučili, a zatim pobili

SREBRENICA - I Srbe bole rane...
I juče su, izglasa, kukale srpske majke popadale po grobovima po Podrinju, od Bratunca i Srebrenice do Zalazja, Sasa, Biljača, Zagona...

- Evo, danas je 20 godina kako su mi na Petrovdan ujutru ubili mog Boža, 26. godina mu bila, a ko da se juče desilo... Bole me rane, sine moj, svaki dan sve gore i gore - savijala se juče kraj Božovog groba majka Stanojka Stanojević (71), crna kao crna kukavica.

Njoj je na krvavi Petrovdan 1992. godine pobijeno dvadesetak članova uže familije.

U crkvi u Srebrenici juče je služeno opelo za desetoro Srba čije su kosti pre dve godine nađene u masovnoj jami kraj Srebrenice. Svih desetoro nestali su na Petrovdan 1992. godine, kad su Orićevi napali i popalili Zalazje, Sase, Biljaču, Zagone, pobili 69 meštana, u stvari, sve koje su našli.

- Danas ćemo sahraniti ujaka Ivana Cvjetkovića. Odveli su ga to jutro s još dvadesetak meštana, mučili pa ubili u Srebrenici - kaže meštanin Milan Grujičić.

Juče su sahranjeni i braća Branko i Petko Simić, i njih su na krvavi Petrovdan 1992. zarobili Orićevi... Pa sudija Slobodan Ilić, kome su dželati u Srebrenici vadili oči, a on ni glasa nije pustio...

(Z. Š.)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir