KUBANCI DONOSE LEK ŽIVOTA U BEOGRAD: U ponedeljak sporazum o vakcini za obolele od raka
Foto: Shutter

Otkrivamo

KUBANCI DONOSE LEK ŽIVOTA U BEOGRAD: U ponedeljak sporazum o vakcini za obolele od raka

Društvo -
Čeka se Kubanska vakcina „cimavaks“ za 30 pacijenata na kojima će se testirati njeno dejstvo. Masovna upotreba moguća za oko 12 meseci, kad se očekuje da dobije sertifikat Evropske unije

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da sutra treba da bude potpisan Sporazum o saradanji sa Kubom za vakcinu protiv raka pluća i da će vakcina biti obezbeđena za najmanje 30 pacijenata. Kubansku vakcinu „cimavaks“ koja produžava život obolelima od raka pluća besplatno će dobiti 30 pacijenata za koje se prethodno utvrdi da mogu pozitivno reagovati na ovaj lek.

- Reč je o pacijentima sa Instituta za onkologiju u Kamenici, iz Klinike za pulmologiju KC Srbija i KBC Bežanijska kosa. Svaki od njih dobiće po 56 doza vakcina koje se primaju u periodu do godinu dana. Vakcine se daju u rame. Sada čekamo da stigne dijagnostički kit, odnosno oprema pomoću koje ćemo utvrditi na koje pacijente ova vakcina može da ima efekta i tako ćemo izabrati prvih 30 obolelih - objašnjava za Kurir izvor iz Ministarstva zdravlja.Ostala četvrta fazaKako kaže, važno je napomenuti da je ova vakcina još u fazi ispitivanja u nekoliko kliničkih centara u Evropskoj uniji i da će u Srbiji masovnije moći da se koristi tek kad dobije sertifikat.

- Završena je treća faza ispitivanja i preostaje još samo četvrta, nakon koje bi vakcina trebalo da dobije sertifikat. Ako ovim tempom budu tekle pripreme, očekujemo da će ona u Srbiji zaživeti kao lek za oko godinu dana - saznajemo u Ministarstva zdravlja.

Onkolog dr Vladimir Kovčin
Onkolog dr Vladimir Kovčin

Odlaže metastazuU Srbiju će uskoro stići i čuveni kubanski lekari koji će pratiti primenu vakcine na prvih 30 pacijenata u našoj zemlji. Onkolog dr Vladimir Kovčin kaže da je dolazak ovog leka ohrabrujuća vest za obolele od raka pluća, iako pacijenti moraju biti svesni da vakcina samo usporava bolest, ali je ne leči u potpunosti.

- Vakcinu ne može primiti svako, već samo oni pacijenti za koje se utvrdi da će na njih vakcina imati efekta. Namenjena je pacijentima koji imaju krupnoćelijski rak pluća u poodmakloj trećoj ili četvrtoj fazi. Ona usporava bolest i napredovanje metastaza na druge organe - objašnjava dr Kovčin.

O vakciniPRODUŽAVA ŽIVOT ZA PET GODINA- Kubanski centar za molekularnu imunologiju na vakcini je radio 25 godina- Od 2011. u Kubi je vakcina besplatna- Kubanski naučnici tvrde da ova vakcina transformiše kancer u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes- 5 godina se u proseku produžava život najtežim bolesnicima koji prime vakcinu- Neželjeni efekti su blago crvenilo, grčevi, drhtavica, glavobolja, mučnina, povišena temperatura, talasi toplote, hipertenzija ili hipotenzija

Reč narodaMISLITE LI DA JE KUBANSKA VAKCINA DELOTVORNA?Dejan Milenković (32), poljoprivrednikNešto sam čuo o toj vakcini, ali ne dovoljno. Čisto sumnjam da leči rak pluća. Sve to treba dobro ispitati.Jovana Ćuković (16), učenicaBilo bi dobro da deluje. U svakom slučaju, vredi pokušati. Želim mnogo sreće onima koji je budu primili.Jasmina Todorović (47), nezaposlenaMožda se ta vakcina stvarno i pokaže kao delotvorna. Čuvajte se stresa, on je glavni krivac za sve bolesti.Iva Popović (16), učenicaNešto ne verujem da može mnogo da pomogne. Čula sam za nju, ali nisam čula za iskustva pacijenata. Ako pomaže, to je sjajno.Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv rakaDolazak vakcine sa Kube svakako je dobra vest za pacijente, ali oni moraju biti svesni da vakcina ne leči malignitet već da ga usporava. Inače, Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku za 2,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track