Prikaži najnovije vesti
požar, humanost, dobrotvori, Dom Dragoša Stanića
Akciju podržao i Kurir

Kuća dobrih ljudi!

Srbija 33

PRIJEPOLJE - Još dobrote ima u narodu! Za nepunu godinu, u selu Kučin na levoj obali Lima, na zgarištu stare kuće Dragoša Stanića (50), nikao je novi dom šestočlane porodice, svojevrstan spomenik ljudskoj dobroti i solidarnosti

PRIJEPOLJE - Još dobrote ima u narodu!
Za nepunu godinu, u selu Kučin na levoj obali Lima, na zgarištu stare kuće Dragoša Stanića (50), nikao je novi dom šestočlane porodice, svojevrstan spomenik ljudskoj dobroti i solidarnosti!

Zahvalan do neba rodbini, komšijama i prijateljima sa svih strana, Dragoš je ovih dana na novu kuću postavio i neobičnu spomen-ploču s urezanim natpisom: „Dom Dragoša Stanića, sagrađen 2010, uz pomoć Zage Stanić, Dragoja Despića i mnogo dobrih ljudi. Hvala svima.“

Krajem januara prošle godine šestoro Stanića su u velikom požaru za nekoliko sati ostali bez igde ičega. I bez kućnog praga, i bez pokućstva.

S prvim lepim danima, tokom leta, na novoj kući Stanića, na mobama koje u ovom kraju Srbije još nisu zaboravljene, radilo je i po pola sela. Ove godine Badnji dan i Božić Stanići - Dragoš, njegova supruga Snežana (45), ćerke Marija, Vera i Milijana, Dragoševa majka Radmila (79) - dočekali su u novom prostranom, svetlom domu... Jeste da se zidovi još nisu isušili, da kuća nije do kraja završena, ali Stanićima je ona - pravi dvorac.

- Stavio sam tablu na kuću u znak zahvalnosti rođaki Zagi, prijatelju Dragoju, koji su vodili akciju, mnogo pomogli, ali i svim drugim, znanim i neznanim dobrim ljudima. Šta bih ja bez njih sa ovih mojih deset prstiju i petoro ženske čeljadi u kući... Samo u građevinskom materijalu i novcu prikupljeno je više od 10.000 evra, da ne zaboravim desetine komšija, prijatelja koji su pomogli - kaže Dragoš.

Spustila se ovih dana hladnoća s okolnih brda do doline Lima. U najvećoj sobi nove kuće Stanića toplo... Pucketa vatra u novom šporetu, koji je takođe stigao kao poklon. Domaćin Dragoš, koji je posle tri decenije rada ostao bez posla u pribojskom „12. januaru“, sada već priprema plan za proleće i leto.

- Srećom pa ovde, u limsku dolinu, proleće stiže rano. Čim grane sunce, idem u nadnicu po selu da otkinem koji dinar. Imamo kravicu, planiram da kupim i dve-tri ovce. Mislili smo na leto da opremimo i još jednu sobicu, da završimo kupatilo. Sad je, s novom kućom, sve lakše - kaže Dragoš.

Siromašan kraj

- Pomogli su mnogi, od opštine Prijepolje, vlasnika stovarišta u Priboju, do brojnih komšija rođaka, prijatelja... Ovo je siromašan kraj, malo kome pretekne, većina ovih ljudi je bez posla, bez prihoda, ali svi su pomogli. U kuću je ugrađeno 1.000 betonskih blokova, 2.000 ciglanih, tridesetak kubika betona - kaže Dragošev prijatelj Dragoje, koji je od početka vodio akciju, koju je letos podržao i Kurir.
- Bog neka vrati svim tim dobrim ljudima. Iskreno, kad me ova nevolja snašla, nisam se nadao - kaže Dragoš.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir