Akciju podržao i Kurir

Kuća dobrih ljudi!

Srbija

Autor:

PRIJEPOLJE - Još dobrote ima u narodu! Za nepunu godinu, u selu Kučin na levoj obali Lima, na zgarištu stare kuće Dragoša Stanića (50), nikao je novi dom šestočlane porodice, svojevrstan spomenik ljudskoj dobroti i solidarnosti

požar, humanost, dobrotvori, Dom Dragoša Stanića

PRIJEPOLJE - Još dobrote ima u narodu!
Za nepunu godinu, u selu Kučin na levoj obali Lima, na zgarištu stare kuće Dragoša Stanića (50), nikao je novi dom šestočlane porodice, svojevrstan spomenik ljudskoj dobroti i solidarnosti!

Zahvalan do neba rodbini, komšijama i prijateljima sa svih strana, Dragoš je ovih dana na novu kuću postavio i neobičnu spomen-ploču s urezanim natpisom: „Dom Dragoša Stanića, sagrađen 2010, uz pomoć Zage Stanić, Dragoja Despića i mnogo dobrih ljudi. Hvala svima.“

Krajem januara prošle godine šestoro Stanića su u velikom požaru za nekoliko sati ostali bez igde ičega. I bez kućnog praga, i bez pokućstva.

S prvim lepim danima, tokom leta, na novoj kući Stanića, na mobama koje u ovom kraju Srbije još nisu zaboravljene, radilo je i po pola sela. Ove godine Badnji dan i Božić Stanići - Dragoš, njegova supruga Snežana (45), ćerke Marija, Vera i Milijana, Dragoševa majka Radmila (79) - dočekali su u novom prostranom, svetlom domu... Jeste da se zidovi još nisu isušili, da kuća nije do kraja završena, ali Stanićima je ona - pravi dvorac.

- Stavio sam tablu na kuću u znak zahvalnosti rođaki Zagi, prijatelju Dragoju, koji su vodili akciju, mnogo pomogli, ali i svim drugim, znanim i neznanim dobrim ljudima. Šta bih ja bez njih sa ovih mojih deset prstiju i petoro ženske čeljadi u kući... Samo u građevinskom materijalu i novcu prikupljeno je više od 10.000 evra, da ne zaboravim desetine komšija, prijatelja koji su pomogli - kaže Dragoš.

Spustila se ovih dana hladnoća s okolnih brda do doline Lima. U najvećoj sobi nove kuće Stanića toplo... Pucketa vatra u novom šporetu, koji je takođe stigao kao poklon. Domaćin Dragoš, koji je posle tri decenije rada ostao bez posla u pribojskom „12. januaru“, sada već priprema plan za proleće i leto.

- Srećom pa ovde, u limsku dolinu, proleće stiže rano. Čim grane sunce, idem u nadnicu po selu da otkinem koji dinar. Imamo kravicu, planiram da kupim i dve-tri ovce. Mislili smo na leto da opremimo i još jednu sobicu, da završimo kupatilo. Sad je, s novom kućom, sve lakše - kaže Dragoš.

Siromašan kraj

- Pomogli su mnogi, od opštine Prijepolje, vlasnika stovarišta u Priboju, do brojnih komšija rođaka, prijatelja... Ovo je siromašan kraj, malo kome pretekne, većina ovih ljudi je bez posla, bez prihoda, ali svi su pomogli. U kuću je ugrađeno 1.000 betonskih blokova, 2.000 ciglanih, tridesetak kubika betona - kaže Dragošev prijatelj Dragoje, koji je od početka vodio akciju, koju je letos podržao i Kurir.
- Bog neka vrati svim tim dobrim ljudima. Iskreno, kad me ova nevolja snašla, nisam se nadao - kaže Dragoš.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nisu ni prve dame iz okolnih zemalja skromnije obučene, ipak one treba da prezentuju zemlju iz koje dolaze Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!