Prikaži najnovije vesti
robert kuper, beograd, pristina, EU,

Kuper: Izbori i na Kosovu zakočiće ulazak Srbije u EU

vesti 27

KELN - Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da će Srbija morati da nastavi dijalog sa Kosovom ukoliko želi da se približi EU, ali i dodao da "ukoliko raspiše izbore i na Kosovu, to neće stvoriti dobru atmosferu za postizanje sporazuma".

 

KELN - Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da će Srbija morati da nastavi dijalog sa Kosovom ukoliko želi da se približi EU, ali i dodao da "ukoliko raspiše izbore i na Kosovu, to neće stvoriti dobru atmosferu za postizanje sporazuma".

"U tom slučaju bi verovatno došlo do zastoja u sklapanju novih dogovora, ali bi se nastavila primena već postignutih aranžmana", rekao je Kuper za Radio Slobodna Evropa, ističući da su pitanja koja se tiču Kosova veoma teška i da će biti ključna za otvaranje pregovora Srbije sa Briselom.

"To je stav Evropske komisije, ali konačnu odluku donosi Evropski savet i nacionalni parlamenti i imam u vidu, na primer, poziciju Nemačke", rekao je posrednik EU.

Kuper je ocenio da je sever Kosova pitanje koje mora biti rešavano na "visokom političkom nivou".

On je kazao da je "smešno praviti razliku između tehničkog i političkog dijaloga", ocenivši da su tehnička pitanja, "u velikoj meri" i politička pitanja.

"Ne znam da li će biti reči o severu Kosova u ovom dijalogu, ali smatram da ćemo morati da se uskoro suočimo sa tim problemom", rekao je Kuper ističući da je sever Kosova "kudikamo više političko pitanje, koje se ne može rešavati kao ostala".

Na pitanje da li će posredovati i u dijalogu o severu Kosova, ako mu bude ponuđeno, on je rekao da nije siguran i da postoje različiti načini da se to pitanje reši, ali da "to mora biti učinjeno na veoma visokom političkom nivou".

Govoreći o sledećoj rundi pregovora, Kuper je rekao da se ona može očekivati nakon izbora u Srbiji, pri čemu će, kako je napomenuo, "telekomunikacije i energija biti među ključnim pitanjima, od čega zavisi i "zeleno svetlo" Beogradu za početak pregovora o članstvu u EU".

Posrednik EU je dodao da će biti u kontaktu s obe strane i najavio da je za sledeću sedmicu zakazana video konferencija na kojoj će, uglavnom, biti reči o primeni postojećih sporazuma.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir