Kuper: Izbori i na Kosovu zakočiće ulazak Srbije u EU

vesti

Autor:

KELN - Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da će Srbija morati da nastavi dijalog sa Kosovom ukoliko želi da se približi EU, ali i dodao da "ukoliko raspiše izbore i na Kosovu, to neće stvoriti dobru atmosferu za postizanje sporazuma".

robert kuper, beograd, pristina, EU,

 

KELN - Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da će Srbija morati da nastavi dijalog sa Kosovom ukoliko želi da se približi EU, ali i dodao da "ukoliko raspiše izbore i na Kosovu, to neće stvoriti dobru atmosferu za postizanje sporazuma".

"U tom slučaju bi verovatno došlo do zastoja u sklapanju novih dogovora, ali bi se nastavila primena već postignutih aranžmana", rekao je Kuper za Radio Slobodna Evropa, ističući da su pitanja koja se tiču Kosova veoma teška i da će biti ključna za otvaranje pregovora Srbije sa Briselom.

"To je stav Evropske komisije, ali konačnu odluku donosi Evropski savet i nacionalni parlamenti i imam u vidu, na primer, poziciju Nemačke", rekao je posrednik EU.

Kuper je ocenio da je sever Kosova pitanje koje mora biti rešavano na "visokom političkom nivou".

On je kazao da je "smešno praviti razliku između tehničkog i političkog dijaloga", ocenivši da su tehnička pitanja, "u velikoj meri" i politička pitanja.

"Ne znam da li će biti reči o severu Kosova u ovom dijalogu, ali smatram da ćemo morati da se uskoro suočimo sa tim problemom", rekao je Kuper ističući da je sever Kosova "kudikamo više političko pitanje, koje se ne može rešavati kao ostala".

Na pitanje da li će posredovati i u dijalogu o severu Kosova, ako mu bude ponuđeno, on je rekao da nije siguran i da postoje različiti načini da se to pitanje reši, ali da "to mora biti učinjeno na veoma visokom političkom nivou".

Govoreći o sledećoj rundi pregovora, Kuper je rekao da se ona može očekivati nakon izbora u Srbiji, pri čemu će, kako je napomenuo, "telekomunikacije i energija biti među ključnim pitanjima, od čega zavisi i "zeleno svetlo" Beogradu za početak pregovora o članstvu u EU".

Posrednik EU je dodao da će biti u kontaktu s obe strane i najavio da je za sledeću sedmicu zakazana video konferencija na kojoj će, uglavnom, biti reči o primeni postojećih sporazuma.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (19)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • milos sp

  milos sp

  ukoliko se ne raspisu izbori na kosovu to znaci da je srbija priznala kosovo, toliko od te eu sto se ova nasa vlast ovih dana toliko hvali njom.

  37 Odgovori 
 • LORDMILAN

  LORDMILAN

  Ako se ne raspišu izbori na Kosovu to će biti još jedna potvrda da je ova vlada priznala nezavisno Kosovo...

  36 Odgovori 
 • GUARANA

  GUARANA

  moraju biti održani izbori

  26 Odgovori 

Poslednji komentar

 • karol

  karol

  pa to je odavno jasno druze, samo sto se vi tvrdoglavo drzite necega cega vise nema! posle 1 svetskog rata su vam dodijelili kosovo, posle raspada osmanskog carstzva na kongresu u berlinu, i sada su tu gresku ispravili. nema razloga da se bunite mnogo i samo ce vam skodit ako nepriznajete odluku svetske zajednice a pogotovo evrope. morate konacno s ... više hvatiti da kompromis pruza genijalne sanse za svija, a tvrdoglavost unistava svaku pa i minimalnu saradnju i potom pitanje opstanka srba na kosovu. pozdrav iz peci...

  -3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!