Kustendorf

(KURIR TV) Emir Kusturica: Pobednik Venecijanskog festivala stiže na Mokru Goru

Pop kultura -

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, a svečano će ga otvoriti reditelj Lav Dijaz, prošlogodišnji pobednik Venecijankog filmskog festivala, sa ostvarenjem "Žena koja je otišla".

Na jubilarnom Kustendorfu, desetom po redu, biće prikazan najnoviji film reditelja i osnivača Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

- Kustendorf je uvek težio da nadraste društvo spektakla i zabave, da nadjača snagom individualnog kvaliteta što nije karakteristika drugih festivala jer oni teže da budu što više omasovljeni. Ovde se radi o onome što je izgubljeno u svetu svetskog filma, a to je individualna hrabrost. Njegova važnost je u tome što dovodimo studente iz celog sveta koji imaju priliku da razgovaraju sa onima koji ih inspirišu - rekao je Kusturica na današnjoj konferenciji u Ministarstvu kulture i informisanja.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je istakao da se ove godine prijavilo 500 filmova za takmičarski program, a da će se u trci za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzalo jaje, naći 22 ostvarenja.

Lav Dijaz, foto: Beta
Lav Dijaz, foto: Beta

- Na Mećavniku je uvek lepo. Tamo je sve od drveta i eterične smole mirišu uvek. To je utopija pretvorena u realnost i tu utopiju uspevamo da zadržimo već devet godina i da privlačimo najbolje svetske autore. Kad bi svet bio organizovan kao Mećavnik, bio upućen na zdravu hranu i organske filmove bio bi mnogo bolji - istakao je reditelj.

EMIR KUSTIRUCA ŠOKIRAO U MOSKVI: Nikad više neće igrati u filmovima

Bonus video:

Naš Božić u Holivudu: Koje svetske face poštuju pravoslavne običaje?

(Mona Cukić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track