Hram Svetog velikomučenika Dimitrija

KURIR TV OSVEŠTANA TOMINA CRKVA U BAJČETINI Skupio se silan narod, patrijarh Irinej služio liturgiju

Srbija -

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je danas u Bajčetini, kod Kragujevca svetu arhijerejsku liturgiju i osveštatao Hram Svetog velikomučenika Dimitrija, zadužbinu predsednika Tomislava Nikolića.

1 / 12 Foto: Damir Dervišagić

Liturgiji je prisustvovao predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, saopštila je Eparhija šumadijska.

Crkva, čija je vrednost oko milion evra, izgrađena je u mermeru, vladičanski tron napravljen je od makedonskog kamena i zlatnog oniksa iz Arizone.

Ukrašavanje unutrašnjosti je, prema pisanju medija, koštalo između 1.000 i 3.000 evra po kvadratu...

... a materijal za pojedine delove mozaika za istu površinu oko 2.000 evra. Izgradnja crkve trajala je oko tri godine.

Crkva je bogato oslikana mozaicima iz raznih perioda, uključujući i ona koji se odnose na stradanja kragujevačkih đaka u Drugom svetskom ratu i žrtve NATO bombardovanja 1999. godine. Posle liturgije, partrijarh Irinej je rekao da je ovaj Hram "nova zvezda na srpskom duhovnom nebu, novi ukras blagoslovene zemlje Srbije".

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

On je naveo i da je ovo radostan dan i izrazio nadu i verovanje da će po ugledu na Nemanjiće i drugi Srbiju okititi crkvama i manastirima.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Irinej je dodao i da se građani mogu ugledati na Nikolića."Ponosni smo na naše svetinje jer su nas one sačuvale na vetrovitom Balkanu i branile nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja", kazao je Irinej. Nikolić je rekao da su manastiri u srpskom narodu očuvali veru, ljubav, nadu i, kako je istakao, "najznačajnije, moral". "Osećam mir u sebi, pomiren sa sobom i sa svetom, ktitorsku skromnost i prostu ljudsku radost što se eto Božjom voljom i našim trudom ispunio davnašnji san Nikolića", rekao je patrijarh.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Na predlog Eparhije šumadijske, Sveti arhijerejski sinod SPC ktitorski par Dragicu i Tomislava Nikolica je odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.Episkom šumadijski Jovan dodellio je ktitorsku povelju Nikoliću i 40 gramata pojedincima zaslužnim za izgradnju crkve.Hram je radjen u vizantijskom stilu, a unutrašnjosti crkve dominiraju mozaici koji su kombinacija venecijanskog stakla i prirodnog kamena.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Njihov autor je profesor Univerziteta primenjenih umetnosti u Beogradu Miroslav Lazarević, sa svojim timom i studentima.U crkvi se nalazi i ikona Isusa Hrista koja je poklon ruskog partijarha Kirila.Dizajnerka Slavica Kezunović je kazala da je uradjena kripta za ktitore. ;"To je prakticno dom za Tomislava i Dragicu Nikolić", rekla je Kezunovićeva.Dodala je da je napravljena i galerija s vrednim poklonima koje je Nikolić kao predsednik dobijao.Osvećenju i liturgiji prisustvovali su i vladika bački Irinej, vladika šumadijski Jovan i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

(Foto i video: Damir Dervišagić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OVI SRPSKI POLITIČARI IZGRADILI SU CKRVE ZADUŽBINE Pogledajte, ko je i kakvu ostavio narodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track