Kuršumlija, opština sa najviše crkava

Srbija

Autor:

KURŠUMLIJA - Direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća "Planinka" Radovan Tanasković rekao je da opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je, kako navodi, najveći broj u Srbiji.

Kuršumlija, crkve, planinka, radovan tanasković,

 

KURŠUMLIJA - Direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća "Planinka" Radovan Tanasković rekao je da opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je, kako navodi, najveći broj u Srbiji.
 
Tanasković je kazao da je polovina od tih 60 crkava sagrađena u proteklih deset godina, a u Kuršumliji ima i više od 50 crkvišta (ostataka srednjevekovnih crkava).
 
U samom gradu su dve aktivne crkve, dok su ostale u selima. Većinu crkava su gradili meštani, a četiri crkve je izgradilo turističko preduzeće "Planinka".
 
Tanasković je naveo da njegovo preduzeće želi da turisti koji će dolaziti na lokalitete kod Kuršumlije imaju u blizini i crkve, da zadovolje verske potrebe.
 
"Planinka" je jednu crkvu sagradila u Lukovskoj Banji, dve u Prolom banji i jednu u Đavoljoj varoši.
 
"Neke od ovih crkava su sagrađene na temeljima starih i za njih su vezane mnogobroje legende i narodna predanja, koje su veoma atraktivne i privlačne za turiste", rekao je Tanasković.
 
U Lukovskoj Banji, crkva je podignuta na steni, gde se materijal za njenu izgradnju nosio na rukama i na konjima. U Prolom banji je izgradnja crkve, takođe, započeta na jednoj steni.
 
Preduzeće "Planinka", pored izgradnje novih crkava, ulaže i u obnovu srednjevekovnih crkava kako bi se pojačala turistička ponuda kraja. Ovo preduzeće je za izgradnju i obnovu crkava do sada uložilo više od 80.000 evra.
 
Tačan broj ostataka srednjovekovnih crkava na teritoriji Kuršumlije još nije utvrđen.
 
 
 
 
 
>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Važno je da sporazum zaživi i da srpska zajednica pokaže želju za mirnim životom na KiM Milorad Dodik, predsednik RS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!