Kvartet Nevski osvojio Bečlije
Foto: Kurir Austrija

Odličan koncert u organizaciji Srpskog kulturnog foruma

Kvartet Nevski osvojio Bečlije

Austrija -
Posebni Iako su do sada održali preko 60 koncerata, kvartet Nevski prvi put je nastupio u Austriji i oduševio inače zahtevnu pobliku

BEČ - Od Štrausa do čočeka.Kvartet Nevski održao je u četvrtak u Carskoj sali Galerije klavira (Klaviergalerie), u Sedmom bečkom okrugu, nesvakidašnji koncert klasične muzike. Iako su već imali više od 60 koncerata u Srbiji i inostranstvu, ovo im je bio prvi nastup u Austriji. Organizator manifestacije bio je Srpski kulturni forum iz Beča.Program kvarteta Nevski, koji čine Miloš Bjelica, Adam Bou, Đorđe Jovanović i Nikola Ulemek, osmišljen je kao muzičko pozorište, kojim oni, kroz mnoštvo šaljivih skečeva, razbijaju ustaljene norme koncerata klasične muzike. Pored klasičnih dela svetske i tradicionalne muzike prilagođenih za ovaj kvartet, oni u repertoaru imaju i kompozicije koje su napisane samo za njih, poput „Sonate za četiri klarineta“, „Motiva iz Zaplanja“ i „Čudne kompozicije“.Nesvakidašnji spojVeć sa prvim notama mladi klarinetisti su zadobili pažnju publike. Naime, nesvakidašnji spoj tonova, pokreta i glume, bar kada je klasična muzika u pitanju, niko od prisutnih nije očekivao. Samim tim i oduševljenje auditorijuma bilo je veće. Ako izuzmemo njihov muzički izraz, koji niko i ne dovodi u pitanje, koreografija koju su osmislili izmamila je salve aplauza i smeha oduševljene publike.

- Sama ideja za ovakvu vrstu nastupa javila se na našim zajedničkim probama, na kojima je uvek bila prisutna i određena doza humora. Upravo takav pristup smo zavoleli i u njemu se pronašli - za Kurir su rekli članovi kvarteta Nevski.Na njihovom repertoaru predstavljenom bečkoj publici našla su se imena poput Štrausa, Mocarta, Rosinija i Vagnera. Upravo najpoznatija dela pomenutih kompozitora, kao što su „Figaro“, „Karmen“, „Seviljski berberin“, „Svadbeni marš“, objedinjena i propraćena upečatljivim scenskim nastupom, publiku su oborila s nogu.Specifična interpretacijaMeđutim, nije samo klasična muzika ta kojom je kvartet Nevski oduševio publiku. Na njihov miks muzike svetskih filmskih klasika, kao što su „Dobar, loš, zao“, „Ratovi zvezda“, „Kum“, „Titanik“ i drugi, praćen zaista originalnom i nadasve komičnom koreografijom, niko od prisutnih nije ostao ravnodušan, te je i taj komad nagrađen velikim ovacijama.- Kvartet Nevski je upravo specifičan po tome što uz vrhunsku interpretaciju publici nudi i sjajan scenski nastup. Iako sam učestvovao u čitavoj organizaciji i znao skoro sve o kvartetu, ostao sam potpuno iznenađen i fasciniran koncertom - za Kurir je rekao Dragan Mišković, predsednik Srpskog kulturnog foruma.Na kraju programa kvartet je izveo kolo „Pobednički čoček“ na opšte oduševljenje publike, koja nije štedela dlanove.

Nedeljko SavićDRŽAVA MORA DA PODRŽI UMETNIKEKoncertu je prisustvo i Nedeljko Savić, član Socijaldemokratske partije i kandidat na prošlim izborima za državni parlament Austrije.- Država mora primarno da se pobrine da kultura i umetnost žive i da se umetnicima obezbede kvalitetni uslovi za rad i nastupe, bez obzira na njihovo poreklo. Upravo sam i ja danas došao ovde da ispred grada Beča i Socijaldemokratske stranke dam podršku Srpskom kulturnom forumu - izjavio je Savić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track