LAVROV O OBNOVI SSSR I RUSKE IMPERIJE: Samo pružamo pomoć bivšim članicama
Foto: Nemanja Pančić

Kategoričan

LAVROV O OBNOVI SSSR I RUSKE IMPERIJE: Samo pružamo pomoć bivšim članicama

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nema imperijalne ambicije i da ne planira da obnovi Sovjetski Savez.

Tvrdnje o neoimperijalnim ambicijama, a posebno o planovima obnove Sovjetskog Saveza spadaju u žanr fantastike i nisu vredne ozbiljne diskusije - rekao je ministar u intervjuu za časopis "Međunarodni život".

Ministar je istakao da se Rusija uvek sa poštovanjem odnosila prema izboru bivših sovjetskih republika u korist nezavisnosti.

"Izgrađujemo saradnju sa njima u različitim formatima isključivo na principima ravnopravnosti i uzimajući u obzir međusobne interese", rekao je on.

Lavrov je podsetio da Rusija pruža veliku pomoć nekim zemljama na post-sovjetskom prostoru, a posebno zemljama Centralne Azije.

"Za skoro jednu deceniju, Rusija je pružila pomoć centralnoazijskim zemljama u iznosu od 6,7 milijardi dolara. Besplatna finansijska pomoć na bilateralnoj osnovi iznosi više od četiri milijarde dolara, preko Ujedinjenih nacija više od 570 miliona dolara, preko Svetske banke i drugih struktura više od 1,3 milijarde dolara, preko EEU (od učešća Rusije u Evroazijskom fondu za stabilizaciju i razvoj) više od 592,3 miliona dolara", rekao je Lavrov.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track